Az én öregtésztám:
•3 dl langyos víz
•csipet só
•50 dkg liszt
•1 ek. olaj
•1 tk. cukor
•1 dkg friss élesztő
Gépben 20 percig dagasztatom, majd hagyom, hogy alaposan túlkeljen. Nyáron az üsttel együtt beteszem a hűtőbe 10-12 órára, ilyenkor hűvösebb időben maradhat a gépben egész éjszakára. Másnap bekapcsolom a gépet, de csak addig, míg gombóccá gyűri a tésztát. Tálba teszem, letakarva hűtőbe tárolom, akár 1 hétig, 10 napig is felhasználható.
•300 g tk. tönkölyliszt
•200 g BL 80 liszt
•1,5 tk. só
•2 ek. olaj
•1 tk. melasz (elhagyható)
•20 dkg öregtészta (vagy rozskovász)
•2 dl író
•kb. 1,5 dl víz
•15 g friss élesztő
Ebbe a receptbe a melasz a színező hatása miatt került inkább, mint az íze kedvéért, ha valakinek nincs a kamrapolcon el ne rohanjon vásárolni, anélkül is tökéletes lesz.
Az író szintén nehezen beszerezhető áru, én is hol kapok, hol nem. Ennek híján sem kell kétségbeesni, készíthető csak vízzel is, de akár joghurttal is. Én úgy szoktam, hogy egy 3,5 dl pohárba teszek két nagy evőkanál sűrű (görög) joghurtot és azt engedem fel vízzel, annyival, hogy tele legyen a pohár, azaz 3,5 dl legyen.
A tésztát összeállíthatjuk géppel vagy kézzel is bedagaszthatjuk. Én legelőször kézzel készítettem, mert a felkérés szerint olyan péksüteményt kerestek, ami nem csak szép és finom, hanem szeretettel is készült....
Egy rugalmas, nem ragacsos tésztát kell kapnunk, amit kelesztőtálban kb. 30-40 percig kelesztünk.
Ezután lisztezett felületre borítjuk és 10-12 egyforma darabra osztjuk, attól függően, hogy mekkora zsemléket szeretnénk.
A tésztadarabokat egyesével gömbölyítjük, letakarjuk és kb. 10 percig pihentetjük.
Ezután formázzuk. Mini vekniket készítünk belőlük.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és ismét kelesztjük őket. Kb. 30 perc alatt nőnek meg. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A megkelt zsemléket egy éles pengével hosszában bemetsszük, lepermetezzük vízzel, és finoman megszórjuk tönkölykorpával. Ha nincs tönkölykorpánk, akkor a teljeskiőrlésű lisztből átszitálunk valamennyit és a szitában fent maradó korpaszemeket használjuk.
A tepsit a forró sütőbe toljuk, egy virágpermetezővel alaposan körbespricceljük a sütő belsejét (vagy ha van, gőzfunkciót használunk), majd kb. 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Rácsra tesszük hűlni őket.
Először is 170 fokra előmelegítjük a sütőt,fontos,hogy ez legyen az első lépés!!! Ezután 45 dkg teljeskiörlésű lisztet,egy marék zabpehellyel,egy csipet sóval,1 teáskanál szódabika...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat elkezdjük habosítani, majd hozzáöntjük a kókusztejet és a kettőt együtt fehéredésig keverjük. Közben a száraz anyagokat (zabpehelyliszt, kakaópor, szódabikarbóna, citr...
Elkészítési idő: 1-2 óra Nehézség: KözepesA lisztet elkevertem a cukorral és elmorzsoltam velük a vajat, és belekevertem az élesztőt is. (Nem kell tejben futtatni.) A keverékbe mélyedést csináltam, beleöntöttem a langyos...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesEbből egy félkemény tésztát csinálunk, majd 1 órára kb. hűtőbe tesszük, utána megformázzuk és kelni hagyjuk. Majd bevagdossuk és teljes hőfokon sütni kezdjük 10 percig gőzös sütőbe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű