A leveshez
40 dkg marhahús
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek napraforgó olaj
1 közepes db paprika
1 közepes db paradicsom
1 kk fűszerpaprika
13 dkg sárgarépa
12 dkg fehérrépa
30 dkg burgonya
1 l marha alaplé (kockából is lehet)
2 csipet őrölt fűszerkömény
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
A galuskához
1 db tojás
3 evőkanál finomliszt
1 csipet só
A hagymát apróra vágjuk, a húst felkockázzuk, a paprikát csíkokra szeljük. A paradicsomot leforrázva megszabadítjuk héjától, és feldaraboljuk.
Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd megszórjuk a pirospaprikával (óvatosan, oda ne égen!), hozzáadjuk a húst, s pár percig nagy lángon, folyamatosan kevergetve pirítjuk.
Ekkor hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, sózzuk, s lefedve, kis lángon, saját levében addig pároljuk, míg a hús megpuhul. Ez kb. 1 óráig tart. Ha levét elfővi, pótoljuk. (Én 3-4-szer öntöttem hozzá 1-1 dl vizet az egy óra folyamán.)
Ez az idő pont elég rá, hogy a répákat megpucoljuk és karikákra szeljük, a krumplit is megpucoljuk, s felkockázzuk.
És, hogy elkészítsük a marhahús-alaplevet, s a galuskát. Ehhez a tojást enyhén felverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz (kb. 3 ek), végül pedig lobogó vízbe szaggatjuk és megfőzzük.
Mikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, felengedjük az alaplével (ha nem fedi el a sűrűjét, vizet is adunk hozzá), köménnyel ízesítjük, s tovább főzzük, míg minden meg nem puhul (kb. 15 perc).
Fedő nélkül forraljuk, nem árt, ha kis lé el is párolog. A vége előtt pár perccel beletesszük a galuskát.
Tálalás előtt (mely persze finom kenyérrel történik) sóval, borssal ízesítjük.
A barackokat megpucoljuk, a magot eltávolítjuk. 2 darabot apró kockára vágunk, és félretesszük a díszítéshez, tálaláshoz. A többi megmaradt barackot nagyobb darabokra vágva egy faz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz uborkát vágd nagyon apró kockákra, vagy nagylyukú reszelőn reszeld le Sózd, borsozd, minimum fél órát hagyd állni. A joghurtot keverd simára 2 dl vízzel, az olívaolajjal, egy...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA gyümölcsöket (ha befőttet használunk, akkor levével együtt) kb. 2,5 liter vízben feltesszük főni. Belerakjuk a citromot, sót, cukrot és a fűszereket. Ne főzzük túl a gyümölcsöket...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: Könnyű