menu

Családireceptkönyv.hu

FOCACCIA variációk


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Az Olaszországban igazi street food kajának számító focacciáért nem kell órákat utaznunk és a helyi mammáktól kérni a klasszikus receptet. Van ugyanis egy jó hírünk ezen étel kedvelőinek, mégpedig, hogy itthon is eltudjátok készíteni a klasszikus, olasz, mindenféle jóval telepakolt tésztát. Ráadásul nem is egy, hanem egyből három szuper variációt mutatunk nektek!

Hozzávalók (9 db 150 g-os focacciához)

A kovászhoz:
◾10 g friss élesztő
◾1 csapott tk cukor
◾100 g liszt
◾150 ml víz

A focaccia tésztához:
◾1 adag kovász
◾750 g liszt
◾4 mk só
◾2 ek olívaolaj
◾400 ml víz

A paradicsomszószhoz:
◾1 fej vöröshagyma
◾4 gerezd fokhagyma
◾500 g konzerv darabolt paradicsom (vagy érett nyári paradicsom)
◾1 csapott mk bazsalikom
◾1 tk oregánó
◾1 tk só
◾1 tk cukor

A sült hagymás feltéthez:
◾kész paradicsomszósz
◾3 nagy vöröshagyma
◾6 gerezd fokhagyma
◾4 ek olaj

A bazsalikomos-mozzarellás feltéthez:
◾kész paradicsomszósz
◾250 g mozzarella
◾1 csokor bazsalikom
◾1 ág kakukkfű

A pármai sonkás – kecskesajtos feltéthez:
◾kész paradicsomszósz
◾6 szelet pármai sonka
◾125 g kecskesajt
◾1 marék fekete magozott olívabogyó
◾1 ág rozmaring



Elkészítés:


Elsőként elkészítjük a kovászt: a langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral és hozzáadjuk a lisztet. 8-12 órára lefedve a hűtőbe tesszük. Másnap összeállítjuk a focaccia tésztáját; a már szobahőmérsékletű kovászt összedolgozzuk a liszttel, sóval, olívaolajjal és vízzel, fontos, hogy 20 percig dagasszuk, hogy szép homogén állagú legyen a tésztánk. Egy lisztezett felületen 1 órán át letakarva pihentetjük.
Ez idő alatt elkészítjük az alap paradicsomszószt: egy kevés olívaolajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és az összes fűszert. 10 percig főzzük, majd egy krumplinyomó segítségével kicsit összenyomkodjuk a nagyobb paradicsomdarabokat. Ez a szósz lesz minden focaccia alapja.
A sült hagymás feltéthez a vöröshagymát nagyobb darabokra, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk és egy kevés olívaolajon karamellizáljuk őket, hogy szép aranybarna színt kapjanak. A kelesztés elteltével, 150 g-os gombócokat formázunk a tésztából, és egy olajozott munkafelületen kézzel nyújtani kezdjük, majd háromszor az asztalhoz csapkodjuk a tésztát, a képen látható forma eléréséhez. Végső feladatként, a focacciákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, mindet megkenjük az alap paradicsomszósszal és rápakoljuk a feltéteket. A mozzarellát szeletelve, a zöldfűszerekkel együtt rendezzük el a tésztán. A sonkát kisebb szeletekben, olívabogyóval megszórva, a kecskesajtot pedig morzsolva pakoljuk rá. A sült hagymát pedig egyszerűn rákanalazzuk a paradicsomszósz tetejére.
A sütőt előmelegítjük a lehető legmagasabb fokozatra, és a focacciákat 8-9 percig sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


https://zemagazin.hu/receptek/focaccia-variaciok/

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Medvehagymás császárzsemle
Medvehagymás császárzsemle

Elkészítés: A száraz és folyékony hozzávalókat külön edényben keverjük össze, majd dolgozzuk össze, és tegyük félre pihentetni. Ezalatt a kókuszzsíron 5 perc alatt pároljuk puh...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vaníliás koszorú
Vaníliás koszorú

Mindent összegyúrunk.A tésztát alaposan kidolgozzuk. Langyos helyen 45 percig pihentetjük. Lisztezett felületre borítjuk, és óvatosan gombócokat formálunk belőle,majd egyesével ho...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Citromos-túrós labdabukta bögrésen
Citromos-túrós labdabukta bögrésen

1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy mokkáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és tíz percre félretesszük, hogy felfusson. 2. A túrót összetörjük a cukrok...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hajtogatott sajtkrémes pogácsa recept
Hajtogatott sajtkrémes pogácsa recept

A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Hozzáadjuk még a 3 tk sót, a szoba hőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját. Alaposan kidagasztjuk, meleg helye...

Elkészítési idő: 3 ora
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk