menu

Családireceptkönyv.hu

Vajas citromkrém


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Adag: 1 adag (3 üveg)


4 db citrom leve és héja


15 dkg sótlan, kockára vágott vaj


4 kisebb felvert tojás


45 dkg porcukor

Elkészítés:


Elkészítés:


1. A citromok héját egy finom lyukú reszelővel lereszeljük (csak a legfelső, színes rétegét reszeljük le, a fehér rész már keserű), majd mindegyik citromot félbevágjuk, levét kicsavarjuk, és félretesszük. A citromok levét és héját egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a vajat és a cukrot. Kis lángon addig kevergetjük, amíg a vaj és a cukor fel nem olvad.

2. A keveréket öntsük át egy tűzálló tálba, és vízfürdő fölött kezdjük főzni. A főzési folyamatot lelassíthatjuk, ha a tál és a víz közé kisebb nyeles lábast helyezünk, azaz a víz nem érintkezik közvetlenül a tál aljával, így csak gőzöljük a krémet.

3. A felvert tojásokat szűrjük át finom lyukú szűrőn, állandó keverés mellett. Sohasem szabad felügyelet nélkül hagyni a keveréket, ugyanis kevergetés nélkül könnyen odakap, kifröcsköl. A folyamatos kevergetés nemcsak a tojás összecsomósodását akadályozza meg, hanem azt is, hogy az edény egyes részei túlmelegedjenek.

4. Vízfürdő felett 30-40 percig kis lángon főzzük a krémet. Ha szükséges, az alsó edénybe töltsük utána a vizet. Ha a krém főzés közben túlmelegszik, tönkremehet az állaga. Ha túlforrósodna, húzzuk le tűzről, állítsuk az edényt hideg vízbe, és kevergessük, amíg kihűl. Csak ezután tegyük vissza tűzre, vegyük lejjebb a lángot, és kevergessük, míg el nem éri a kívánt állagot. A krém állaga akkor megfelelő, ha elég sűrű, és bevonatot képez a fakanálon, illetve ha a fakanál hátulján végighúzott ujjunk tiszta nyomot hagy a kanálon.

5. Amint elkészült, azonnal húzzuk le a tűzhelyről, és merjük előmelegített, tiszta üvegekbe. Azonnal fedjük le viaszolt papírral, csavarjuk rá a fedelet vagy zárjuk le celofánnal. Nem áll el sokáig (csak kb. egy hónapig), ezért praktikus eleve kisebb üvegekbe tölteni. Felbontás után természetesen hűtőben kell tárolni.


Konyharuhát terítünk egy széles fazék aljára, ráhelyezzük a csavaros tetejű üvegeket (tető nélkül). Felöntjük bőven vízzel, majd felforraljuk. Kis lángon 15 percig főzzük. Mellétesszük a tetőt, és együtt, további 5 percig főzzük. A vízben hagyjuk kihűlni. Lecsöpögtetés után használjuk fel, ne töröljük ki az üveget.


A curd elkészítésénél az a fantasztikus, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból is fenséges, krémes, különleges ízvilágú finomságot varázsolhatunk. A gyümölcssajtokhoz és gyümölcsvajakhoz hasonlóan a főbb hozzávalók itt is a gyümölcs és a cukor, de a hozzáadott vajtól és tojástól válik igazán gazdaggá, krémessé.


Minden erősebb ízvilágú gyümölcs alkalmas curdnak: sárgabarack, fekete ribizli, egres, málna, lime és grépfrút.

Vajas citromkrém

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: RECEPTEK
ALMA RESZELVE  ÜVEGBEN
ALMA RESZELVE ÜVEGBEN

Az almát meghámoztam,lereszeltem. Feltettem főni egy nagy lábasban. Meghintettem fahéjjal,ráfacsartam a citrom levét. Közben kevergettem. A dzsemfixet a cukorral összekevertem....

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Írta: Zsuzsa
Lekvár céklából
Lekvár céklából

A céklát egészben megfőzzük - sós vízbe tesszük fel főni, lassan főzzük, kb. 1,5-2 óra múlva lesz kész. Ha megfőtt, kihűtjük, majd a héját lehúzzuk, lereszeljük. Két almát is hozzá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Sárgadinnyelekvár recept
Sárgadinnyelekvár recept

Felkockázott dinnyét a másik gyümölccsel együtt kevés vízben vagy almapektinnel (ami ugye folyadék nálam) feltesszük főni. (Az is jó, ha előbb becukrozzuk és fél óra múlva már leve...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Cékla lekvár
Cékla lekvár

2 db olyan nagy öklömnyi céklát hajastól megfőztem, ezután a 4 oldalú reszelőn a nagy lyukú almareszelő részén még melegen reszeltem ... egy lábosba tettem, öntöttem rá 1,5 dl vör...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk