menu

Családireceptkönyv.hu

Almás- és túrós pite (Mariska)


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 8-10 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tészta:
40 dkg liszt (60 dkg)
10 dkg cukor (15 dkg)
22 dkg Ráma hideg margarin (33 dkg)
1 tojás (2 tojás)
1 cs. sütöpor (1,5 cs.)
2 evökanál tejföl (3 ek)
A nagy gáztepsihez 1,5 adag tésztát tettem, az ehhez tartozó mennyiségek szerepelnek a zárójelben.

Töltelék:
Almás pitéhez: 1,5 – 2 kg savanykás alma
ízlés szerint cukor, fahéj, citromlé.

Túróval is tölthetjük, akkor a nagy tepsihez kell:
-1 kg túró,
-20 dkg porcukor,
-1 csomag tejszín ízű, vagy vaníliás pudingpor,
-4 tojás, 2 evőkanál tejföl,
-1-2 citrom reszelt héjja, egyiknek a leve is mehet bele.

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, folpackba csomagolva hütöbe rakjuk, amig a töltelék elkészül (minimum fél órára kötelező, de ha több ideig hűl, annál jobb).
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük nagy lyukú reszelőn, saját levében megdinszteljük, amíg elfövi a levét.
Közben ízesítjük cukorral, fahéjjal, citromlével ízlésünk szerint.
A tészta felét kinyújtva tepsibe rakjuk, úgy hogy pereme is legyen. Zsemlemorzsával jó bőven megszórjuk, hogy nem ázzon el a tészta. Ráöntjük a tölteléket, majd befedjük a másik fél kinyújtott tésztával. A széleket körben összenyomogatjuk, hogy lehetőleg nem bugyogjon ki a töltelék. Tojással megkenjük, villával megszurkáljuk a tetejét.
180 fokos sütőben sütjük kb. 30 percig. (Ha a széle körben elválik a tepsitől és pirulni kezd, akkor szerintem jó.)
A tepsit nem kell kikenni, lisztezni, sütőpapirozni, mert elég zsíros a tészta, nem fog beleragadni.
Ha túrósat sütünk, akkor a túrót áttöröm, belekeverem a cukrot, a reszelt citromhéjat és levet. Rászórom a pudingport, majd hozzáadom a tejföllel simára kevert tojássárgájákat, ezután az egészet jól összekeverem. A tojásfehérjékből csipet sóval kemény habot verek, amit óvatosan a túrómasszába forgatok.
Szokták pudingpor helyett búzadarával is megkeverni a túrót, de akkor külön vaníliával is ízesítjük, illetve hagyjunk időt, hogy a gríz megdagadjon, legalább fél órát.
A továbbiakban úgy járok el, mint az almás piténél.

Almás- és túrós pite (Mariska)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Rumos meggyes, diós trüffel golyók
Rumos meggyes, diós trüffel golyók

A száraz anyagokat összekeverjük. Hozzá adjuk a rumot és a meggylét, majd alaposan összegyúrjuk. A masszát fóliába csomagolva, 30 percre hűtőbe tesszük. A masszából kis golyókat...

Elkészítési idő: 45 min
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Eleve puha mézeskalács
Eleve puha mézeskalács

Az alapanyagokat összegyúrom. (A tökéletes elegy érdekében előbb a száraz összetevőket egy kézi habverővel alaposan átkeverem, utána adom hozzá az olvasztott margarint és tojásokat...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Gerinces mézes
Gerinces mézes

A sütőformákat kivajazzuk, és liszttel megszórjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot. Ebből kiveszünk két evőkanállal, és a sárg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Gríz torta , Gríz puding
Gríz torta , Gríz puding

Elválasztjuk a tojássárgát a fehérjétől. Felverjük a fehérjét, majd hozzáadjuk a cukrot, egészen addig, amíg kemény habot nem kapunk. Egyessével hozzáadagoljuk a tojássárgát, majd...

Elkészítési idő: kb.: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk