1 kg savanyú káposzta
1 evőkanál étolaj
1 bögre rizs
2 bögre víz
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
100 g szalonna (füstölt)
150 g kolbász (füstölt)
500 g sertés darált hús (sovány)
1 teáskanál fűszerpaprika
1 kávéskanál majoránna
só
feketebors (őrölt)
500 ml tejföl (20%-os)
Ha a káposztánk túlságosan savanyú, akkor kimossuk, ezzel kezdünk, ha nem akkor bő vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük.
2
A rizst egy bögrével kimérjük. Pici olajat melegítünk, majd ráöntjük a rizst, kissé megsózzuk, és egy picit megpirítjuk.
3
Mikor már szinte az egész inkább fehér, mint átlátszó, kissé megpirultak, akkor felöntjük dupla annyi forró vízzel, mint amennyi rizst használtunk. Itt egy bögrét írunk, akkor 2 bögre a forró víz (ugyanazzal a bögrével mérve). Addig forraljuk, közben néha kevergetve, amíg a vizet nagyjából felveszi a rizs, kicsit kásásnak tűnik.
4
Akkor lefedjük egy fedővel várunk fél percet és elzárjuk alatta a gázt. 20 percig így hagyjuk, az alatt megpuhul a rizs. (nem szabad a fedőt levenni róla addig)
5
A szalonnát apróra felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, zúzott fokhagymát, és üvegesre pirítjuk.
6
Ha ez megvan, hozzáadjuk a kolbászt, pirospaprikát-picit pirítjuk, majd mehet hozzá a darált hús, só, bors, majoránna, összekeverjük.
7
Amikor a darált hús kifehéredett, kb. 1 dl vizet adhatunk hozzá (ez csak akkor kell, ha a hús nem engedne elég vizet. Itt elég szárazabb a darált hús, mint otthon így nekem kell ez a pici víz), és fedő alatt 20 percig takarékon főzzük.
8
Egy minimum 21*32 cm-es hőálló tálat 1 evőkanál olajjal kikenünk.
9
Az aljára tesszük a káposzta 1/3 részét, erre tesszük a rizs felét, majd a hús felét.
10
Erre ismét káposzta, amin elkenjük a tejföl felét.
11
Majd a rizs másik fele, amire a maradék hús kerül, és az egészet befedjük a maradék káposztával.
12
Végül megkenjük a tetejét a maradék tejföllel.
Alufóliával lefedjük, és 200 C fokra előmelegített sütőben 25 percig pároljuk. Ekkor levesszük a fóliát és további 20 perc alatt picit megpirítjuk a tetejét.
14
El is készült a finom erdélyi rakott káposzta! :)
Két szelet kolozsvári szalonnát (bacon) apró kockára vágok, kevés zsiradékon kisütöm, egy evőkanálnyi mennyiségű aprított vöröshagymát dobok rá, két fej gombát apróra darabolva, jó...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször tzatzikit készítünk: a 10 dkg uborkát meghámozzuk, durva reszelőn lereszeljük, majd kinyomkodjuk a levét. A fokhagymákat fokhagymaprésen kinyomkodjuk, és hozzáadjuk az ubor...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1.A felaprított hagymát a zsiradékon üvegesre pároljuk, rádobjuk a hosszában félbevágott (és kicsumázott) paprikát. Megborsozzuk és megszórjuk egy evőkanál sóval. 2.Ha már szép üv...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA rákot tegyük egy mélyebb, margarinnal kikent serpenyőbe, szórjuk meg kaporral és öntsük fel vízzel. Fedő alatt addig pároljuk, amíg megpuhul – kb. 20 perc – ha szükséges, közben...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű