menu

Családireceptkönyv.hu

Bögrés kapros-túrós lepény


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


négy és fél bögre liszt
- 1 tojás
- 1 bögre langyos tej
- 1 jó púpos evőkanál zsír (szoba hőmérsékletű, enyhén olvadt)
- 1 csomag száraz élesztő
- 2 csapott evőkanál cukor
- 1 csipet só

A kapros túróhoz:
- fél kg túró
- 1 csokor kapor apróra vágva
- 1 kis doboz tejföl
- 2 mokkáskanál só
+ 1 tojás a tészta kenéséhez

Elkészítés:


1. A lisztet kimérjük egy nagyobb műanyag edénybe, majd a mikróban melegítjük szűk egy percig. Ez megrövidíti a kelesztés időtartamát. Persze ez a lépés kihagyható.
2. Ezután a langyos tejben feloldjuk az élesztőt, tulajdonképpen csak elkeverjük, majd a liszthez adjuk az összes többi hozzávalóval egyetemben. Fakanállal elkezdjük összedolgozni. Mikor a tészta összeáll nagyjából, akkor körkörösen haladva, alányúlunk a fakanállal, és megemelgetjük a tésztát, tulajdonképpen aláütögetünk :-) Én így dagasztom, de nem sokáig. Kb. öt perc a munka össze-vissza, amit rászánok. Nem kell tökéletesnek lennie, szépen meg fog kelni.
3. Ezután megszórjuk a tészta tetejét liszttel, és letakarjuk egy konyharuhával.
4. Hagyjuk úgy a kétszeresére kelni.
5. Eközben összekeverjük a kapros túró hozzávalóit.
6. Ha a tészta megkelt, bekapcsoljuk a sütőt 180-200 fokra (ki hogy szokta sütni a kelt tésztákat, én valahol a kettő között).
7. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk (ez enyém 35*40-es), és lisztezett kézzel szépen széthúzogatjuk a tésztát úgy, hogy kitöltse az egész tepsit.
8. A tésztát megkenjük egy felvert tojással, majd egyenletesen eloszlatjuk a túrót is rajta. Aki nagyon túrósra szeretné, nyugodtan másfél-szerezheti a töltelék adagot.
9. Mehet is a sütőbe tűpróbáig. Időt szándékosan nem írok, hiszen minden sütőben másképpen sül a kelt tészta.
Jó étvágyat! :-)

Trükkök, tippek, praktikák:


Már megint egy “Anyukám recept” :-) Szerintem kevés üdítőbb dolog van, mint egy finom, kelt tésztán a frissen összevágott kapor harsány íze, belesülve sós túróba. Nem áll fent a veszély, hogy megmarad egy-egy szelet. Másnapra sem szárad ki egyébként, mikróba téve pedig olyan, mintha akkor keveredett volna ki a sütőből. Próbáljátok ki :-)

Bögrés kapros-túrós lepény

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Paleo almás morzsa pite
Paleo almás morzsa pite

A töltelék hozzávalóit aprítógépben darabosra daráljuk. (Adhatunk hozzá +1 tk. útifűmaghéjat.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 2/3-át egy közepes méretű tepsi aljára simítjuk,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Serpenyős gyümölcslepény
Serpenyős gyümölcslepény

A gyümölcs és a vaj kivételével a hozzávalókat alaposan elkeverjük. A vajat felolvasztjuk a serpenyőben, beletesszük a gyümölcsöt egy kis időre, majd ráöntjük a masszát és alacsony...

Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Kosárka
Kosárka

A hozzávalókat könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk és kibéleljük vele a formákat A krémet a kibélelt formákba töltjük és megsütjük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar  Lekváros és csokikrémes linzer
Lekváros és csokikrémes linzer

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két cipóra osztjuk, és folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. Ezután az első cipót 4 mm vastagra kinyújtjuk, cakkos szaggatóval kiszúrjuk,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk