menu

Családireceptkönyv.hu

Alaprecept ♥ Kelt tészta


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


500 g liszt
50 g Rama margarin
50 g porcukor
1 tasak porélesztő
5 g só
250 ml tej
2 db tojássárgája
1 tasak vaníliáscukor

Elkészítés:


Előkészítjük a hozzávalókat. A tepsit vagy sütőlemezt kivajazzuk, vagy sütőpapírral kibéleljük.
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk A tejet beleöntjük egy üstbe, és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot.
Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben ujjainkkal morzsolgatjuk a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk.
A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 30 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után újra pihentetjük a tésztát.
Kelesztés után daraboljuk, formázzuk, kenjük, megszórjuk, ahogy a sütemény kívánja.
A kialakított süteményeket sütőlemezen vagy tepsin sütés előtt pihentetjük.
A megkelt süteményeket újra megkenjük, majd a sütő középső részébe tolva megsütjük.
Sütés: 180-200 °C hőmérsékletű sütőben sütjük.
A sütés ideje a sütemények nagyságától függően 10-30 perc lehet.

Trükkök, tippek, praktikák:


♥ Brióshoz, fonott kalácshoz, szendvicsbrióshoz, szendvicskenyérhez, francia brióshoz, kürtöskalácshoz, buktához, diós-mákos kalácshoz használhatjuk.
♥ TANÁCSOK:
•Ha nem porélesztőt használunk, az élesztő legyen friss.
•Az alapanyagok legyenek mindig szobahőmérsékletűek.
•A lisztet mindig szitáljuk át, mert így levegősebb lesz a tészta.
•A nyújtáshoz már ne használjunk túl sok lisztet, mert megváltozik a tészta álllaga.
•A kelesztés ideje kb. 50 perc, nem szabad a tésztát túlkeleszteni, mert a sütemény kemény lesz.

Alaprecept ♥ Kelt tészta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Dunahullám szelet
Dunahullám szelet

Elsőként megfőzzük a pudingot: a pudingport elkeverjük a cukorral és néhány ek tejjel. A maradék tejet elkezdjük melegíteni, ha forr, mehet bele a pudingpor, folyamatos keverés mel...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar linzerA legpuhább
linzerA legpuhább

A száraz hozzávalókat: liszt, porcukor, vaníliás cukor, citrom reszelt héja, összekeverjük, majd összemorzsoljuk a margarinnal. Ezután hozzáadjuk a tojás sárgáját és ezzel jól össz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
Palacsinta
Palacsinta

Először egy tálban a lisztet a tejjel simára keverjük - a tejet folyamatosan, keverés közben hozzáadva -, majd további folyamatos keverés mellett, a többi összetevőt is hozzáadjuk....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Poharas eperpuding
Poharas eperpuding

A pudingport simára keverjük egy kevés tejjel és ízlés szerint cukorral. - A maradék tejet felforraljuk, majd állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk a pudingos keveréket -. Pár...

Elkészítési idő: 30
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk