menu

Családireceptkönyv.hu

Dán fahéjas csiga (Szilágyi Balázs)


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


♥ TÉSZTA:
600 g liszt
200 g vaj
50 g cukor
1 csomag (50 g) friss élesztő
2 dl tej
2 tojás
♥ TÖLTELÉK:
150 g vaj
200 g (barna) cukor
2 tk. (10 g) őrölt fahéj
♥ MÁZ:
200 g porcukor
3-4 evőkanál tej

Elkészítés:


A dán fahéjas csiga elkészítése rendkívül egyszerű: a tésztához való összes hozzávalót a vaj kivételével tedd egy nagy tálba (600 g liszt, 50 g cukor, 5 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, 2 tojás). Az élesztőt nem szükséges felfuttatni.Dolgozd össze egy gombóccá kézzel vagy robotgép dagasztó fejével, ez kb. 4 perc. Így még elég száraz lesz a tészta, ez rendben van, de ne legyen lisztes. A 200 g nagyon puha vajat (ha nem puha, akkor olvaszd meg) add hozzá két részletben a tésztához, és dolgozd bele teljesen, amíg szép puha nem lesz. Először cuppogós lesz, de utána összeáll egy gombóccá, ami már nem tapad a tál falához. Nem kell sokáig dagasztani, csak amíg sima nem lesz, ez összesen kb. 8-10 perc.Takard le és tedd félre 30 percet pihenni.
Egy hagyományos tepsibe tegyél sütőpapírt.
Fél óra után lisztezett felületen lapogasd ki, és egy nyújtófával nyújtsd ki a tésztát kb. 60*60 cm-es négyzet alakúra
A dán fahéjas csiga tölteléke az ún. remonce, ami lényegében puha vaj és cukor keveréke, ebben az esetben fajéjjal ízesítve. Ehhez keverd ki a 150 g puha vajat, add hozzá a 200 g barna cukrot (kristálycukor is jó, ha nincs barna), a 2 tk. fahéjt, és keverd el.
Kend meg a fahéjas remonce-szal, lehetőleg a teljes tésztát fedje le.
Tekerd fel a tésztát. Vágd le a széleit, ahová nem jutott fahéjas töltelék. A maradék tekercset vágd 16 részbe (felezd, majd azt is felezd, ismét felezd és ismét felezd). Nagyjából 3,5 cm-es lesz egy csiga.
16 db csigát tedd egymástól egyenlő távolságra a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
A levágott két szélét kidobhatod, vagy akár külön megsütheted. Én megsütöttem, amíg a 16 csiga kelt.
Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
30 perc után tedd be a két tepsit a sütőbe. (maradjon rajta a másik az elején, így szebben feljön) 5 perc után vedd le a másik tepsit, így már “fedő” nélkül sülnek a fahéjas csigák.
Süsd még 15 percig, vagyis összesen 20 percig. Vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni, ez kb. 1 óra.
Közben készítsd el a cukor díszítést vagy cukormázat.
Nálunk ez a cukormáz egyáltalán nem része a fahéjas csigának, de ehhez a recepthez szokták alkalmzni, és a világ más részein gyakran eszik így.
♥ MÁZ:Egy kisebb tálba mérj ki 200 g porcukrot. Keverj hozzá kb. 3-4 evőkanál tejet (vizet). Inkább először kevesebbet. Jól keverd ki. Sűrű, még éppen folyékony állagot kell kapnod.
Ha a fahéjas csigák kihűltek, még a tepsiben egy kanál segítségével húzz csíkokat, köröket, vagy ami tetszik a cukormázból a tetejükre.
Hagyd még pár percig megszilárdulni a cukormázat, és már fogyasztható is!

Dán fahéjas csiga (Szilágyi Balázs)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Bagett, dagasztás nélküli tésztából (Max konyhaja)
Bagett, dagasztás nélküli tésztából (Max konyhaja)

Keverjük el langyos vízben a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és egy erősebb spatulával, vagy fakanál nyelével keverjük össze. Szitáljuk össze a liszteket, keverjük bele a só...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zsebes pita,Gyros-hoz
Zsebes pita,Gyros-hoz

Az összetevőkből gyúrjunk sima, közepesen lágy tésztát, majd letakarva egy órán át pihentessük. Osszuk kb. 120 g-os darabokra és gömbölyítsük fel. A kis gömböket 10-15 percig pihen...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Pudingos túrós csiga
Pudingos túrós csiga

Az élesztőt 1 dl tejjel, és egy kevés cukorral futassuk fel. A liszthez adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a citromh...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsike
Zabpelyhes túrós pogácsa
Zabpelyhes túrós pogácsa

Keverjük össze a hozzávalókat egy tálban. Halmozzunk kb. fél evőkanálnyi adagokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe és szórjuk meg reszelt sajttal. 220 fokos sütőben süssük addig,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk