menu

Családireceptkönyv.hu

Franciakrémes


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


♥ TÉSZTA:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
1 db tojás
1 evőkanál ételecet (10%-os)
1 dl tejföl (20%-os)
1 csipet só
♥ KRÉM:
1 l tej
4 db tojás
25 dkg kristálycukor
2,4 dkg vaníliás cukor
13 dkg liszt
♥ HAB:
5 dl habtejszín
♥ MÁZ:
1 evőkanál kávé (instant, por)
20 dkg kristálycukor
7 dkg vaj
és még 4 evőkanál tej

Elkészítés:


Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. A tészta elkészítésével kezdjük a munkát.
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára,utána könnyebb lesz vele dolgozni .
A kihűtött tésztát lisztezett deszkára helyezzük, kétfelé vágjuk, majd mindkét lapot kinyújtjuk. A lapokat egymás után, egy nagyobb tepsi hátuljára fektetjük, melyre előzőleg sütőpapírt tettünk , villával megszurkáljuk (bár így is fel fog hólyagosodni, de talán kevésbé) és 165 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

Most a vaníliás krém elkészítése következik.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájához hozzáadunk az 1 l tejből 1 dl-t, a lisztet és a cukor felét. Simára keverjük.

A gázra feltesszük a maradék tejet, hozzáöntjük a vaníliás cukrot, vagy a vaníliarúd kikapart belsejét, és felforraljuk.
Ha felforrt a tej, hozzáöntjük az előzőleg elkészített tojásos masszát, majd botmixerrel simára keverjük. Ezután lehúzzuk a gázról.

A tojásfehérjéket habbá verjük a cukor másik felével.
Visszatesszük a tejes masszát a gázra és nem túl nagy lángon hozzákeverjük a habot. Ezzel 2-3 percig még főzzük, közben óvatosan keverjük.
El is készült a vaníliás krémréteg.

Az egyik tésztalapra rásimítjuk a kész krémet, majd hagyjuk kihűlni – kb 30 perc
Most a tejszínhab réteget helyezzük fel. Ha a krém kihűlt, felverjük a tejszínhabot és a krémre simítjuk.

Ezután következik a máz elkészítése:
Az instant kávét feloldjuk a tejben, hozzátesszük a cukrot, majd takarék lángon kevergetjük, míg a cukor felolvad.
Ha elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a vajat. Ezt a legjobb géppel végezni, míg tejföl sűrűségű krémet kapunk, kb 1 perc alatt.
Innentől kezdve gyorsan kell dolgoznunk, rásimítjuk a mázat a megmaradt másik tésztalap hátoldalára.
Ha kissé megszáradt a máz, felkockázzuk az immáron mázzal fedett tésztalapunkat. Darabonként helyezzük vissza a lapokat a tejszínhabra, így könnyen szeletelhető lesz a kész sütemény.

Franciakrémes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Túrótorta sütés nélkül
Túrótorta sütés nélkül

A vajat, a porcukrot, a tejfölt és a vaníliás cukrot jól kikeverjük. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és ízlés szerint a levét. Ha a túró apró morzsás, akkor azt is hozzákeverhet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
TIRAMISU EPRES
TIRAMISU EPRES

A megmosott, csumájától megszabadított epret apró darabokra vágom (akinek van kedve, néhány szebb darabot eltehet díszítéshez) és tetszés szetrinti cukor mennyiségét teszek rá. Ez...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Felhő krémes
Felhő krémes

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Két részre osztjuk. Sütőpapíron kinyújtjuk, 25×35 cm-es tepsi hátulján megsütjük a lapokat, 180 fokon 5-10 percig. Ha megsültek az e...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Havas háztető
Havas háztető

A lisztbe beletesszük a sütőport, cukrot, elkeverjük és hozzáadjuk a tejfölt és a vajat vagy margarint. Gyorsan összegyúrjuk. --15 egyforma darabra osztjuk és kb 1 órára hűtőbe te...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk