menu

Családireceptkönyv.hu

Hollandi mártás


Írta:

Adag: 4
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


12 db tojássárgája
400 ml víz
8 csipet só
400 g vaj (olvasztott)
1 db citrom leve

Elkészítés:


Vízgőzhöz előkészítünk egy lábast, vizet engedünk bele, és egy tálat teszünk fölé.
Rögtön, még hidegen beletesszük a tojássárgákat a hideg víz fölött, hozzáöntjük az összes vizet, és megsózzuk.
Habverővel simára keverjük, habosítjuk folyamatosan, mikor alatta elkezd forrni a víz, hozzányomjuk a citrom levét is. Tovább habosítjuk. Figyeljünk, hogy ne forrósodjon túl a tojás, mert akkor kicsapódik a tojás, és rántotta lesz!
Gyöngyöző víz felett addig habosítjuk, míg az egész könnyű habbá nem válik, és a tál legalján sincs folyadék, csak hab.
Ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat kis adagokban, és folyamatosan elkeverjük a tojáshabbal. További 1-2 pec keverés a vízgőz fölött, és el is értük a mártás sűrűséget. (Aki szeretné, kis cukorral, vagy borssal ízesítheti, de az alapreceptbe ezek nem szükségesek.)
Levesszük a vízgőz fölül, és azonnal tálaljuk halakhoz, vagy zöldségekhez az elkészült hollandi mártást.

Hollandi mártás

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szószok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sóska szósz
Sóska szósz

A sóskaleveleket megtisztítjuk, vastag szárait leszedjük. Egy lábasba beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk a sóskát. Fedő alatt kb. 5 percig pároljuk. Ezután levesszük a tűzről...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Barbecue sauce - Kentucky black
Barbecue sauce - Kentucky black

Az alapanyagokat elkeverem, 10 perc alatt összeforralom, és melegen tálalom a kész hússal. (birkára, bárányra, muflonra)

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Besamel – fehér mártás
Besamel – fehér mártás

1-Olvaszd meg a vajat és pirítsd meg benne a lisztet 2-3 percig. Tulajdonképpen egy vaj alapú, világos rántást készítesz. 2-Öntsd föl a tejjel és keverd el csomómentesen. És mo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Bogi
Padlizsánkrém
Padlizsánkrém

Az érett, kemény padlizsánokat megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk, étolajban megsütjük. A sárgarépát, az édes paprikát és a vöröshagymát megmossuk, megtisztítjuk, felszeletelj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk