1 egész, lehetőleg hagyományosan füstölt sonka
1 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
20-30 szem fekete bors
2-3 babérlevél
néhány szem szegfűbors
néhány szem borókabogyó
só ( ha szükséges )
A sonka főzésénél néhány dologra oda kell figyelnünk. Egész darabot csak nagy család számára főzünk, de ez az eljárás darabolt sonkához és füstölt tarjához is használható.
A hagyományosan füstölt, szikkadt sonkát éjszakára beáztatjuk. Ha nagyon sós (ez látszik a sonka felületén is), akkor egy evőkanál sót teszünk az áztatóvízbe, mert csak így tud alaposan kioldódni belőle a fölösleg. Ilyenkor új, sózatlan vízben tesszük fel főni. A gyorspácolt, vákumfóliás sonkát legfeljebb 1-2 órára áztatjuk be.
A sonkát kis lángon főzni kezdjük az áztatóvízben, 2-3 óránál nem kell hamarabb felforrnia. Mellétesszük a vöröshagymát és a fokhagymát, a fekete borsot, a szegfűborsot, a borókabogyót és a babérlevelet. Lefedve hagyjuk felforrni. Ekkor egészen kicsire vesszük alatta a lángot, hogy épp csak gyöngyözzön a víz. 5-6 kilós egész sonkát további egy, legfeljebb másfél órán át főzünk. Kisebb daraboknak rövidebb idő is elég.
A szükséges idő letelte után elzárjuk a lángot, és a főzővízben, lefedve hűlni hagyjuk. 3-4 óra múlva hideg vízbe tesszük, hogy teljesen kihűljön. Éjszakára hűtőbe rakjuk – természetesen gondosan becsomagolva, nehogy minden átvegye az illatát –, és másnap fölszeleteljük a megdermedt sonkát. Biztosan nem maradt nyers, még ha nem is esik szét szálaira.
♥ A sonka főzőlevét ne öntsük ki, sokféle ételhez használható.
♥ Főzhetünk tojást is benne, finom, enyhén füstös ízt kap tőle.
♥ nagyon finom a hosszú késsel felszúrt, szép szál száraz házikolbásszal megtöltött füstölt tarja, azt is ilyen módon lehet megfőzni.
A lisztet, a sütőport és a sót tálba szitáljuk. A vajat, a cukrot robotgéppel a legmagasabb fokozaton habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliaaromát, a narancs héját és a frissen fac...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepesa hagyományos burgonyás alaphoz különféle izgalmas hozzávalókat és fűszereket, de akár magát a krumplit is lecserélhetjük zöldségekre vagy például az őszi-téli szezonban édesburgon...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A pulykamellet fektessük deszkára, és óvatosan vágjuk be középen, hosszában. Arra ügyeljünk, hogy ne vágjuk teljesen át a húst. A mellfilét nyissuk szét, majd klopfoljuk ki....
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA tésztához a hideg alapanyagokat összegyúrom. Fél centisre nyújtom, köröket szúrok ki belőle, és kosárkaformába nyomkodom. Mindegyikbe 1 tk lekvárt teszek. A tojásfehérjét a cu...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű