2,5 dl víz,
8 dkg vaj vagy zsír,
15 dkg dupla grízes liszt,
3 tojássárgája,
2 egész tojás,
1 evőkanál rum,
1 csapott evőkanál cukor,
késhegynyi só.
A vizet a zsiradékkal együtt, megfelelő nagyságú fazékban (1,5, 2 literes) feltesszük főni;
amikor forr, megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot, és amikor erőteljesen forr, egyszerre beleöntjük a lisztet.
A tűzről lehúzva simára keverjük (vigyázzunk, ahol az edény oldala az alapjával érintkezik, ne maradjon elkeveretlen liszt).
A simára kevert anyagot visszatesszük a tűzre és állandóan, erősen keverve, addig főzzük, amíg az edény falától elválik.
Ekkor a tűzről levesszük, néha megkevergetve (különben megbőrösödik), langyosra hűtjük, és egy egész tojást
simára elkeverünk benne.
Ha már sima és egyöntetű, akkor adjuk hozzá a következő tojást; mindegyiket külön-külön (a tojássárgáját is) dolgozzuk el az anyagban.
Utoljára belekeverjük a rumot.
A tésztát nagyon erősen kikeverjük a tojások bedolgozása után; ettől a kidolgozástól lesz szép üreges a belseje.
Kizsírozott sütőlapra nyomózsákból, vagy két kanállal, egymástól jó távol kis gömbölyű halmokat készítünk (kb. 2 dió nagyságúak legyenek),
mindegyiket megkenjük tojássárgájával.
A kenésnél nagyon vigyázzunk, ha a tojás lecsurog a sütőlapra, a tészta nem emelkedik fel.
A megkenés után 1 /2 óráig pihenhetjük. 200-210 C°-os sütőben sütjük.
Gáz- és elektromos sütőt 15 percig melegítjük elő. Középső bordán sütjük alsó takaréklángon, illetve (elektromos sütőnél) alsó-felső kettesen.
A sütési idő 30 perc.
Ez alatt az idő alatt a sütő ajtaját kinyitni nem szabad.
Harminc perc múlva megnézzük a fánkokat, ha még nem mozdulnak el és nem elég színesek, 10-15 percig tovább sütjük,
amíg a helyéről elmozdul és szép aranybarna színe lesz.
Ekkor a sütőt eloltjuk és a megsült fánkokat még 5-6 percig a forró sütőben hagyjuk, – sőt ha szükséges, vízcsepp lángon szárítjuk.
15 dkg cukrot kis lábasban, szárazon, állandó keveréssel világosra pirítunk, és a fánkok tetejét belemártjuk.
Majd a fánkok felső harmadánál éles késsel bevágunk, olyan módon, hogy a bevágott részt 3-4 cm-nyi bevágatlan tésztacsík odarögzítse a fánkhoz.
A bevágott részt felnyitjuk, a fánk üreget vaníliakrémmel megtöltjük (1. krémes lepénynél); szélét csillagos csővel ellátott nyomózsákból
kemény tejszínhabbal körülírjuk, és a bevágott felsőrészét úgy hajtjuk rá, hogy a tejszínes dísz szépen kilátszódjék.
Minyonpapírban tálaljuk. Készítése nagy gyakorlatot igényel.
Kb. 10 dkg héjábon főtt, hámozott, és melegen áttört burgonyát elkeverünk 10 dkg vajjal és 20 dkg porcukorral. 10 dkg darált diót leforrázunk 2 dl egy darabka vaníliával felfőzött...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához szükséges anyagokat kimérjük. A vizet és a zsírt egy lábasba teszem és elkezdem melegíteni. Ha a zsír felolvadt a víz forr, hozzáöntöm a lisztet és addig kavarom a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA törökmogyorót az édesítőszerekkel aprítógépbe tesszük és a lehető legfinomabb szemcséjűre daráljuk.Az édesítős mogyoró őrleményhez hozzáadjuk a natúr kakaóport és azzal is átpörg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot az ásványvízbe keverjük. Addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen felolvad. A lisztet, a sütőport és a diót összekeverjük és a cukros vízhez adjuk, jól kikavarjuk. 22 x 35...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű