málna vagy szeder
édesítő vagy cukor
víz
cirtomlé
fűszerek ízlés szerint.
l
A málnát (szedret) átválogatom, de nem mosom meg, üvegekbe rakom.
Felöntőlét előre elkészítem, hogy legyen ideje kihűlni. Felforralom, hogy a fűszerek aromája átjárja a folyadékot, majd hűlni hagyom, csak azért, hogy az üveg ne pattanjon el a forró lé miatt. Ha már langyos a felöntőlé, teleöntöm az üvegeket 1 ujjnyi helyet hagyva az üveg szájáig.
Befőző fóliával betakarom és a lapkát jó erősen lezárom.
Automata: 80°-on 30 perc.
Az édesítő és a citromlé mellett általában a következő fűszerekből válogatok kb. 2 l. vízhez: 5 szegfűszeg,1 fahéj,1 kardamon,1 csillagánizs, pár szem boróka bogyó, vagy szegfűbors. Nem használok mindent, ezekből válogatok kedvem szerint. Sokszor használok gyömbért is.
A megmosott, papírtörlőn leszárított narancsok végét levágjuk, éles késsel meghámozzuk. A narancshéjakat 0,5 cm-es csíkokra vágjuk, és annyi vízben, amennyi ellepi őket, 1 napig ál...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLereszeljük az almát, szalicilt teszünk rá. egy napig hagyjuk pihenni, majd üvegekbe rakjuk a levével együtt. Lekötözzük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alaposan megmosott narancsok héját egy zöldséghámozóval leszedem, ügyelve, hogy véletlenül se maradjon rajta fehér rész. Ugyanígy meghámozok egy citromot is. Egészen vékony kis...
Elkészítési idő: 3 nap Nehézség: KözepesAz uborka két végét levágjuk és félig behasítjuk. Az üveg aljára kaprot teszünk, majd babérlevelet, cukrot és sót, fokhagymát. Az uborkát szorosan beleteszem, majd felöntöm vízze...
Elkészítési idő: 3 nap Nehézség: Könnyű