menu

Családireceptkönyv.hu

Mézeskalács ház (Rozi receptje)


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


♥ TÉSZTA:
1 kg liszt
20 dkg porcukor
30 g szódabikarbóna
2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
50 dkg méz
12 dkg vaj
4 nagyobb tojás
♥ ÍRÓKA:
1 tojásfehérjéhez 15-20 dkg porcukrot számítunk, a tojásméretétől függően.
1 teáskanál étkezési keményítő
1 mokkáskanál citromlé vagy ecet
♥ SABLON
megadott méretek szerint rajzolva, kivágva

Elkészítés:


Az átszitált lisztet, porcukrot, fűszerkeveréket, szódabikarbónát egy tálban összekeverjük.
A vajat és a mézet vízgőz fölött összeolvasztjuk, majd a lisztes keverékhez öntjük és elkeverjük, végül hozzáadjuk a felvert tojásokat, és jól kidolgozzuk. Folpackba csomagoljuk és pár órát de, legjobb, ha egy éjszakára pihenni hagyjuk.

Mikor dolgozni akarunk vele, jól átgyúrjuk, két részre vágjuk, könnyebben lehet dolgozni kisebb adagokkal.
Lisztezett sütőpapíron 3 mm vastagságúra kinyújtom, ráteszem a kartonpapírból kivágott sablont, és éles késsel kivágom így az egész házikó elemeit. Azért jó a sütőpapíron kivágni, mert rakosgatás közben nem deformálódnak el. A sütőpapírral együtt teszem tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben, 7-8 perc alatt megsütöm.Másnapig hagyom pihenni, azután írókázom meg a ház elemeit és száradás után állítom össze.

♥ ÍRÓKA:
1 tojásfehérjéhez 15-20 dkg porcukrot számítunk, a tojásméretétől függően.
1 teáskanál étkezési keményítő és egy mokkáskanál citromlé vagy ecet.

A tojásfehérjéből nem kemény habot verünk, lassan hozzáadagolva a porcukrot, keményítőt és a citromlevet. Akkor jó, ha már a habverőről nem folyik le. Habzsákba töltjük, ami megmarad zárt edénybe, tesszük, különben hamar megszárad.

Egy házikó írókázásához 2 tojásfehérjére van szükség, attól függ mennyire, szeretnénk beírni vagy mázzal bevonni. Ha nagyobb felületet akarunk bevonni, az írókamázat kevés vízzel hígítjuk.

Miután megszáradtak lehet összeállítani, újra két tojásfehérjéből és porcukorból, most keményebb habot verünk és a házelem széleire jó vastagon csíkot húzunk és illesszük hozzá sorra az elemeket.

Hogy még hangulatosabbá tegyük a házikónkat, az ablakokra cukorkából üvegutánzatot készítünk.
Kemény cukorkákat egymástól távol, egy megolajozott sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk, 150 fokos sütőben pár perc alatt megolvasztunk.(nem jó mikróban olvasztani, mert a közepe hamarabb megolvad, és az megég, amíg a többi megolvad)
Mikor szépen elterült, kivesszük a sütőből, amikor kezd megkötni, hideg vízbe mártott késsel megfelelő méretűre vágjuk, majd a ragasztáshoz készített tojáshabbal belülről az ablak mentén hozzáragasztjuk, összeállítás előtt.


Ebből az adagból két házikó készült, talpazattal együtt.

♥ Sablon a házikóhoz.
Az eleje és a hátsó része, magasság 11 cm, a fenti slég része 10 cm.
Az oldalak hossza 20 cm, magassága 11 cm. 2 db-ot kell készíteni.
Tető 24 cm és 12 cm. ebből is 2 db
Kémény 1,5 cm széles minden db. magassága a hoszabbik oldalon 7 és 5 cm. (4 db)

Mézeskalács ház (Rozi receptje)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Rosé kacsamell sütése
Rosé kacsamell sütése

Először is melegítsd elő a sütőt 220 fokra. Készítsd elő a kacsamellet: tisztítsd meg ha szükséges (csak a színhús és a bőre maradjon), vágd be éles késsel a bőrét keresztbe, de v...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Amália
Hamis Wellington pulyka
Hamis Wellington pulyka

A pulykamellet felszúrom, megtöltöm a sajtkeverékkel, és fogpiszkálóval összetűzöm a végeit. Átpirítom a külsejét, majd sütőbe elősütöm. Fóliába csomagolom és kihűtöm. . Ha kihűl...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Mamika
Mézeskalács szelet
Mézeskalács szelet

A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük. A mézet és a vajat kicsit összemelegítjük, és addig kevergetjük, amíg a vaj el nem olvad. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez, maj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Szaloncukor, kókuszos
Szaloncukor, kókuszos

A kókusztejet, cukrot, vaníliás cukrot egy edénybe mérjük, felforraljuk. Hozzákeverjük a kókuszreszeléket és addig főzzük folyamatos keverés mellett a tölteléket, míg a víz nagyja...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk