1kg liszt,
1 pohár tejföl,
5 dkg élesztő,
3 dl tej,
30dkg olvasztott zsír,
5 kávéskanál só,
köménymag
A lisztet egy mély edénybe szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a megolvasztott zsírt, a meglangyosított tejet, a tejfölt, valamint az élesztőt. Az egészet összegyúrjuk, dagasztjuk (ez férfiaknak kifejezetten testreszabott munka és tényleg, némelyikük őrülten férfias közben), kellemesen puha tésztát kapunk végeredményként. Megkelesztjük. Nyújtódeszkára borítjuk. Tilos összegyúrni! Elnyújtjuk ujjnyi vastagra, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd egyenként ovális alakúra kinyújtjuk őket a lehető legvékonyabbra és felsodorjuk úgy, hogy közben nagyon óvatosan enyhén húzzuk is. Tepsiben kifli alakúra formázzuk, ügyelve arra, hogy az utolsó hajtás mindig a tepsin feküdjön (ellenkező esetben sülés közben felnyílik a széle) majd tojással megkenjük, sóval és köménymaggal megszórjuk. Hagyjuk kicsit kelni, végül forró sütőben pirosra sütjük őket.
A margarint megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejet, s meglangyosítjuk. Ebbe teszünk egy kanál cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a többi hozzávalót kimérjük, ha fe...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesAz élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag, halványbarna hab képződik). A lisztet (és a zabkorpát) mély tálba öntjük. Hoz...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesBedagasztottam,két részre osztottam.Az egyik részt jénaiba tettem kenyérnek,a másik felét nyolc részre osztottam,kis gombócokat formáltam,hagytam kelni.30 perc után hosszúkásra nyú...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű