Krumpli
olaj
só
♥CITROMOS:
Citrom,rozmaring, kakukkfű, fokhagyma
♥OLAJBOGYÓS:
olajbogyó
♥HAGYMÁS:
lilahagyma
♥OLASZOS:
szárított paradicsom
zöldpetrezselyem
♥CHILIS:
chili
A tört sült krumplit elkészíthetjük nagy szemű burgonyával, vagy apró szemű újkrumplival.
Nagyobb burgonyák esetében érdemes a krumplit félig előfőzni – lehetőleg héjjal együtt. Leöblítjük, a héjat lehúzzuk (ha nem bio), majd félbevágjuk. Egy tepsiben elrendezzük, olajjal vagy vajjal leöntjük, 30 percig sütjük (200 fokon). Villával összetörjük, kiegészítjük a fűszerekkel (lásd kiegészítő elemek), meglocsoljuk olajjal, és további 20 percig sütjük.
Apró szemű burgonya, újburgonya esetében: a krumplikat megmossuk, megtöröljük, egy tepsiben elrendezzük. Lelocsoljuk olívaolajjal, majd 20-20 percig sütjük. Villával vagy krumplitörővel átnyomjuk, a kiegészítő fűszerekkel megszórjuk, olajjal vagy vajjal leöntjük, további 20 percig sütjük.
Kiegészítő elemek
A főételtől függően a tört krumpli változatosan kiegészíthető. Íme néhány variáció:
♥Citromos: félidőben a krumplira reszelünk egy biocitromot, és megszórjuk rozmaring vagy kakukkfű levelekkel, esetleg fokhagymát préselünk rá. Meglocsoljuk olívaolajjal, elkeverjük, további 20 percig sütjük. Tálalás előtt citromlével leöntjük.
♥Olajbogyós: félidőben kiegészítjük karikákra vágott magozott olajbogyóval és rozmaring levelekkel. Olívaolajjal leöntjük, további 20 percig sütjük.
♥Hagymás: félidőben kiegészítjük szeletelt lilahagymával, elkeverjük, olajjal leöntjük. 20 percig sütjük.
♥Olaszos: félidőben adunk a krumplihoz olajban eltett szárított paradicsomot vagy koktél paradicsomokat, esetleg préselt fokhagymát, szeletelt hagymát. Tálalás előtt megszórjuk aprított zöldpetrezselyemmel.
♥Chilis: a fenti verziók bármelyikét pikánssá varázsolhatjuk 1 kis chili hozzáadásával – a magházat távolítsuk el, majd aprítsuk fel a paprika húsát. Ezt szórjuk a tört burgonya közé.
Az élesztőt felfuttatom a cukros vízben, a lisztet meg a sót összekeverem, beleütöm a tojást és összegyúrom. Ha kívánja, megkínálom még egy kis vízzel. Meleg helyen jó fél órát kel...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1. Felteszünk egy lábasban vizet forrni, majd az összetevőket egy edénybe mérjük. 2. Fakanállal, kívülről befelé irányított mozdulatokkal, lassan, csomósra keverjük a galuskatés...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűA megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, egy szűrőben leszűrjük és hagyjuk hűlni. A nagyobb darabokat ketté vágjuk. Lisztet összekeverjük pirospaprikával és ebben megforg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKevés olívaolajon futtassuk meg a fokhagymát, majd öntsük rá a fagyasztott borsót. Öntsünk alá vizet, hogy párolódni tudjon (kb 2-3 dl). De ne lepje el!! Sózzuk, borsózzuk, hozz...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz