Kb 2,5 dl világos sör
1 tasak szárított élesztő vagy 3,5 dkg friss élesztő
5 dkg vaj
20-20 dkg finomliszt és rozsliszt
1 teáskanál só
A szóráshoz:
1 tojás
10 dkg félkemény sajt
1 e.k. flekken fűszerkeverék
1 t. k. só
A sört langyosra melegítjük, krémesre elkeverjük benne az élesztőt hozzákeverjük a vajat. A fehérliszt és a rozsliszt összevegyítjük, beletesszük a sót, az élesztős keveréket, hogy gyúrható kenyértésztát kapjunk.
Kézzel vagy robotgéppel dagasztókarjával ruganyosra dolgozzuk a tésztát, majd szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Lisztezett felületen 1 cm vastag téglalapnak nyújtjuk ki a tésztát. Megkenjük a felvert tojással, megsózzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel és a reszelt sajttal. Késsel vagy pizzavágóval felcsíkozzuk, a csíkokat megtekerjük, sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, és az előmelegített sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük.
A leveles tésztákat felhasználás előtt 5-10 perccel vegyük ki a hűtőből. A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Tekerjük ki az egyik tésztát, kenjük meg felvert tojással és gazdagon...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: NehézTegyük a szárított élesztőt és a cukrot, a meglangyosított tejbe. Adjunk hozzá, 1 tojást, sót, 50 g vajat és a 350 g lisztet. Dolgozzuk jól össze, az így kapott tésztát, pihentess...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zsírt elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját és a tejfölt. Jól összedolgozzuk a hozzávalókat, majd pihentetés nélkül lisztezett deszkán 1 cm-re nyúj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet eldolgozzuk a tejben a cukorban felfuttatott élesztővel, kicsi sóval, majd egy órát kelesztjük a tésztát. Ezt követően téglalap formájúra nyújtjuk, egy centinél is véko...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű