25 dkg teljes kiőrlésű keksz, vagy zabkeksz, 12,5 dkg olvasztott vaj, 1-2 ek. kakaópor (opcionális), 80 dkg krémsajt (én a Lidl-ben vettem 1 kg-os vödröset és bele is tettem mind), 20 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja és a 1/2 cirtom leve, 1 dl zsíros tejföl, 1 dl habtejszín, 3 tojás, 2 ek. étkezési keményítő
1-2 dologra érdemes odafigyelni, hogy ne repedezzen meg a torta felülete sülés közben, után:
- nem szabad habosra keverni, érdemes kézi habverővel óvatosan dolgozni, hogy ne vigyünk bele túl sok levegőt
- a tortaformát alaposan vajazzuk ki, hogy sütés közben ne ragadjon a formához
- nem szabad túlsütni, mikor a közepe még remegős és úgy néz ki, még nem sült meg, akkor már nyugodtan kivehetjük a sütőből
- vízgőzben süssük: a formát többrétegű alufóliába bugyoláljuk be, hogy ne tudjon nedvesség belefolyni és így tegyük egy magasabb peremű tepsibe, majd a forma feléig öntsük fel forró vízzel
A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát vajazzunk ki és burkoljuk az alufóliába.
A kekszet késes robotgéppel daráljuk össze és keverjük el az olvasztott vajjal, majd nyomkodjuk a tortaforma aljába. Amíg a krémet kikeverjük, tegyük hűtőbe.
A krémsajtot a többi hozzávalóval keverjük homogénre kézi habverővel, majd öntsük az előkészített formába és tegyük a tepsire. Öntsük köré a forró vizet és süssük középső rácsmagasságon 70-80 percig (sütőtől is függ!). Ha megmozgatva a formát már csak a közepe remegős, elkészült. Ha az alapos előkészület ellenére mégis a formához ragadt volna, egy vékony pengéjű késsel válasszuk el.
A formában hagyjuk kihűlni, majd takarjuk le és 1 éjszakára tegyük hűtőbe, de legalább is pár órát bírjunk ki!
Kínálhatunk hozzá bogyós gyümölcsből készült szószt is, de magában is nagyon finom!
A kész piskótalapot visszatesszük a 26 cm átmérőjű tortaformába. Ezután elkészítjük a krémet. Lereszeljük a citromok héját, majd egy tálba öntjük a tejfölt, hozzáadjuk a cukrot, a...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KözepesHa van maradék tojásfehérje, azzal dolgozzunk, ha nincs, válasszuk szét a sárgáját és a fehérjét. A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót és a sütőport. A fehérjéből kemén...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLiszt és vaj a kapcsos tortaforma kivajazásához. 1. A margarint, a cukrot és a vaníliás cukrot keverőgéppel habosra keverem hozzáadom a rumot és jól elkeverem vele. 2....
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc Nehézség: Könnyű1. A piskótához a tojásokat a cukorral elektromos habverő segítségével kemény habbá verjük (kb 8-10 perc). A lisztet két részletben beleszitáljuk a tojáshabba, óvatosan beleforga...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű