Hozzávalók:
1 kg liszt
30 dkg darált tepertő
5 dkg élesztő
1 ek cukor
0,5 l tej (szükség esetén +1-2 ek)
2 tk só a tésztába
2 t sárgája
10 dkg margarin
1 tk só
1 csapott kk bors
1 egész tojás a kenéshez sütés előtt
3 ek tej a kenéshez sütés után
Jelenleg itt vagy: Főoldal > Sós sütemények > Pogácsák > Hajtogatott tepertős pogácsa
Hajtogatott tepertős pogácsa
Hajtogatott tepertős pogácsa
Beküldve: 2014.06.08.
Kategória: Pogácsák
Küldte: aranytepsi
Látták: 68
Ennyien nyomtatták ki: 0
Miben készült? Sütő
Melyik évszakban? Egész évben
Konyha: Magyar
Fogás: Ebéd, Reggeli, Vacsora
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Hozzávalók:
1 kg liszt
30 dkg darált tepertő
5 dkg élesztő
1 ek cukor
0,5 l tej (szükség esetén +1-2 ek)
2 tk só a tésztába
2 t sárgája
10 dkg margarin
1 tk só
1 csapott kk bors
1 egész tojás a kenéshez sütés előtt
3 ek tej a kenéshez sütés után
Elkészítése:
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojások sárgáját, a sót. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Alaposan kidagasztjuk, meleg, sötét helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra elnyújtjuk.
Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a darált tepertőt. Megszórjuk a sóval, borssal.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk. Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihi, nyújtás, hajtogatás.
Elnyújtjuk kb. másfél ujjnyi vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük egy egész, felvert tojással. Kb. 20 percet még kelesztjük.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Ha kivettük a sütőből azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.
40 db pogácsa lett ebből az adagból.
Jelenleg itt vagy: Főoldal > Sós sütemények > Pogácsák > Hajtogatott tepertős pogácsa
Hajtogatott tepertős pogácsa
Hajtogatott tepertős pogácsa
Beküldve: 2014.06.08.
Kategória: Pogácsák
Küldte: aranytepsi
Látták: 68
Ennyien nyomtatták ki: 0
Miben készült? Sütő
Melyik évszakban? Egész évben
Konyha: Magyar
Fogás: Ebéd, Reggeli, Vacsora
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Hozzávalók:
1 kg liszt
30 dkg darált tepertő
5 dkg élesztő
1 ek cukor
0,5 l tej (szükség esetén +1-2 ek)
2 tk só a tésztába
2 t sárgája
10 dkg margarin
1 tk só
1 csapott kk bors
1 egész tojás a kenéshez sütés előtt
3 ek tej a kenéshez sütés után
Elkészítése:
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojások sárgáját, a sót. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Alaposan kidagasztjuk, meleg, sötét helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra elnyújtjuk.
Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a darált tepertőt. Megszórjuk a sóval, borssal.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk. Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihi, nyújtás, hajtogatás.
Elnyújtjuk kb. másfél ujjnyi vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük egy egész, felvert tojással. Kb. 20 percet még kelesztjük.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Ha kivettük a sütőből azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.
40 db pogácsa lett ebből az adagból.
A tojásokat a porcukorral habosra verjük robotgép segítségével. Addig keverjük, amíg nagyon jó tartású habot kapunk. Ez eltarthat akár 15 percig is, de megéri, mert így nem esik ös...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesElkészítése Az édes kekszet morzsás állagúra törjük, és az olvasztott vajjal összekeverve, tortaformába töltjük. A krémhez felmelegítjük 1 lime, 1 narancs és 1 citrom kifacsa...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet, a porcukrot, a sütőport és a citrom héját összekeverjük, majd a keverék felét margarinnal kikent tepsibe szórjuk. A meghámozott, 1cm-es gerezdekre vágott barackot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy nedves konyharuhát helyezzünk szitába, majd ezt egy nagyobb tálba. Ezután a joghurtot öntsük bele, hogy a felesleges folyadék eltávozzon belőle. Az így összegyűlt savót más éte...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű