30 db sajtos rúdhoz:
15 dkg finomliszt
½ teáskanál sütőpor
20 dkg finomra reszelt vegyes sajt (ementáli és füstölt) ebből 5 dkg a szóráshoz
15 dkg szobahőmérsékletű vaj (lehetőleg 80-82%-os zsírtartalmú)
2 tojássárgája
½ teáskanál só és még egy pici
¼ teáskanál fehérbors, füstös fűszerpaprika (hiányában édes fűszerpaprika) fokhagyma granulátum
Az 5 dkg sajton kívül egy kevés mák és szezámmag a szóráshoz, egy felvert egész tojás a kenéshez.
A tésztát előző nap célszerű összekészíteni, de legalább 3 órával sütés előtt. A lisztet átszitáltam és elkevertem a sütőporral és a sóval. Hozzáadtam az összes többi hozzávalót és robotgépben fél perc alatt „összedúltam”. Igen gyorsan, hogy ne lapogassam és melengessem túl sokat, cipóformára tömörítettem és letakarva betettem a hűtőbe.
Jó kemény tésztát kaptam, a deszkán pihentettem egy kicsit, hogy egyáltalán el tudjam nyújtani. Keresztben kettévágtam a tésztát és két részletben nyújtottam ki, olyan 0,5 cm magasra. Megkentem a felvert tojással, megszórtam, amivel gondoltam és rudakat metszettem belőle derelyemetszővel.
Sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem és betettem a 190 C fokra előmelegített sütőbe. A hőfokot azonnal visszavettem 180 C fokra és körülbelül 10 perc alatt világos barnára sütöttem a rudakat.
Nem érdemes melegen piszkálni, mert extra omlós a tészta. Amikor kihűlt, akkor már bátrabban pakolhatjuk ide-oda.
---Az élesztőt a csipet cukorral simára keverjük a tejben - nem szükséges felfuttatni. --. A két lisztet a sóval összekeverjük, hozzáadjuk az olajat és az élesztővel elkevert tej...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz újhagymát apróra vágjuk. A réteslapokat egymásra tesszük, közben ecsettel minden réteget (a tetejét is) megkenünk olvasztott vajjal. A reszelt sajtot elkeverjük a felvert to...
Elkészítési idő: Maximum 1 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt és a cukrot elkeverjük a langyos tejben. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat, a vizet és az élesztős tejet. Könnyű, lágy tésztát dagasztunk, amit kelesztőtá...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűAnyagokat összegyúrjuk és fél centiméter vastagra elnyújtjuk. Rudakat, vagy pogácsát vágunk ki belőle. Megkenjük tojással, sajttal megszórjuk.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű