Hozzávalók:
2,5 dl tej
4 tk cukor
2 dkg élesztő
1 tojás
10 dkg tejföl
40 dkg sima liszt
20 dkg rétesliszt
1 tk só
kevés tej a kiflik lekenéséhez
A kenyérsütő üstjébe öntöm a tejet, feloldom benne a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Várok pár percet, amíg az élesztő felhabosodik a tetején, és akkor a többi hozzávalót is az üstbe teszem. Elindítom a gépet egy olyan programon, ami csak simán dagaszt, és kb. 20 perc alatt összegyúratom vele a tésztát. Aztán lekapcsolom a kenyérsütöt, és jó félóra alatt hagyom duplájára kelni a tésztát. Ha nincs valakinek kenyérsütő gépe, ne csüggedjen, ugyanezt a munkát kézzel is elvégezheti;ebben az esetben a tésztát addig gyúrjuk, amíg szép egyenletes nem lesz.
A megkelt tésztát a gyúrólapra borítom, kissé átgyúrom, majd ilyen hosszúkásra formázom.
Nyolc egyforma részre vágom.
A nyolc részből nyolc kis zsemlét formázom, várok tíz percet, hogy a sikérszálak kicsit megnyúljanak, majd mindegyik zsemlét ovális formára nyújtom, és a rövidebb oldalánál kezdve feltekerem.
Az így kapott kifliszerűségeket sütőpapírral borított tepsire rakosgatom, és 50 fokosra állított sütőbe teszem 20 percre. Ezután a hőmérsékletet 190 fokra állítom, a kifliket lekenem tejjel, és kb. 16-17 perc alatt szép pirosra sütöm őket.
1. Daráld le a lenmagot - én kávédarálót szoktam használni a magok őrléséhez. Keverd össze másfél csésze vízzel és hagyd állni 5 percig. (Ez a keverék egyébként tökéletes tojáshely...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűVerd fel a tojást, fűszerezd és ízesítsd az apróra vágott zöldségekkel, majd szilikonos muffin formában süsd 180 fokon 10-12 percig. Sütés közben a tojásmuffion megnő, majd kihű...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűA zöldségeket kis vízzel turmixolom, ízlés szerinti mennyiségben és összetételben. A magokat aprítógépben masszává aprítom (ha szükséges kis vizet ide is öntök). Itt bátran lehe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkét feldaraboljuk, megmossuk, besózzuk. 2 evőkanál olajon az apróra vágott szalonnát kisütjük. Rátesszük az apróra vágott hagymát és aranysárgára pirítjuk. Lehúzva a tűzről...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű