menu

Családireceptkönyv.hu

Cibatta


Írta:

Elk. idő: 2 óra kb
Adag: 4-6
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A kovászhoz: 25 dkg BL 55 liszt, 1,5 dkg friss élesztő, 2,10 dl víz

Másnap a kenyérhez még: 25 dkg BL 80 kenyérliszt, 1dkg friss élesztő, 2 dl víz, 1,5 gr só

Elkészítés:


Este állítsuk össze a kovászt. Ehhez a kéz meleg vízben hagyjuk állni a morzsolt élesztőt, majd egy keverőtálban keverjük össze a liszttel.
Nem kell dagasztani, csak keverjük össze.
Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk ott egy éjszakára a konyhapulton (12-15 óra).
Másnap a további vízhez szintén adjuk hozzá az élesztőt, most már csak 1 dkg-t, és hagyjuk ismét 5 percet állni.
A lisztet kimérjük, összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a vizet, és a kovászt, majd 6-7 percig dagasszuk.
Egy lágy, ragacsos tésztát kapunk, de még véletlenül se adjunk hozzá több lisztet, mert így lesz jó.
Ha készen van, fedjük le, és kelesszük a duplájára. Ha elég meleg van, gyorsan megkel.
Ha megkelt, vegyünk egy darab sütőpapír, és szórjuk meg bőven liszttel. Erre tegyük a tésztát, aminek a tetejét is szórjuk meg liszttel, majd óvatosan, hogy a levegőt ne nagyon nyomjuk ki belőle, húzzuk téglalap alakúra. Hajtogassuk össze.
Először 1/3 részt jobbról középre. Majd 1/3 részt balról középre. Végül hajtsuk függőlegesen ketté. Takarjuk le, és kelesszük ismét a duplájára.kb. ½ óra
A hajtogatást és a kelesztést ismételjük meg még egyszer, és újból ½ óra kelesztés.
A második hajtogatás előtt jól látható, mennyire levegős a tészta. Óvatosan húzzuk, és hajtogassuk, hogy minél több levegő megmaradjon benne. Vágjuk végül 2 részre, nyújtsuk ki téglalap alakúra és hajtogassuk újból úgy, hogy jobbról középre, balról a tetejére. Tegyünk a tepsibe sütőpapírt és a hajtogatott tésztát fordítsuk a tepsibe ügyesen. Most a másikat is ugyanígy. A hajtogatott rész kerüljön alulra. Olíva olajjal kenjük meg /lehet sima olaj is/
A sütőt kapcsoljuk be 250 fokra és amíg felmelegszik hagyjuk kelni a tésztát.
A felmelegített sütő aljába tegyünk egy kis edénybe vizet, majd süssük a kenyeret ezen a hőfokon 15 percig, majd a hőt vegyük le 220 fokra és süssük tovább még 10 percig. Kivéve hagyjuk még 15 percig pihenni. Ha felvágjuk belül lyukacsos és kívül a héja ropogós lesz.

Cibatta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar CSÁSZÁRMORZSA
CSÁSZÁRMORZSA

- a lisztet, búzadarát és a tejet összekeverjük, és állni hagyjuk legalább 1 órán át, hogy sűrű massza legyen - a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd a fenti sűr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ildikó
DARÁLT HÚSOS SPAGETTI
DARÁLT HÚSOS SPAGETTI

a spagettit sós vízben megfőztem a vöröshagymát apróra vágtam és olajon üvegesre sütöttem beletettem a darált hús a többi hozzávalókat és pici kb 1 dl vízzel megpároltam mikor ké...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Gnocchi
Gnocchi

Főzd meg héjában a krumplit, erre 30 percet számolj. Fontos, hogy minél lisztesebb, főzni való kurmplit használj, mert különben nem fog sikerülni a tészta, vagy nem lesz könnyű.Ha...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gyurkó
Kelkáposztás palacsinta
Kelkáposztás palacsinta

A kelleveleket sós, borsos, fokhagymás vízben puhára főzzük, finoman összetörjük, majd 25 d lisztből, 1 tojásból, sóból készült sűrű palacsintatésztába forgatjuk, ízesítjük sóval,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk