menu

Családireceptkönyv.hu

Húsvéti kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


80 dkg liszt /Vitamill liszt búzacsírával vagy BL 55+ 1 evőkanál búzacsíra/
3 dkg élesztő
1 tojás
8 dkg margarin
5 dl tej
5 dkg cukor


1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés:


A lisztet mély tálba tenni, közepébe mélyedést csinálni. Kevés langyos tejbe cukrot tenni, bele az élesztő, és a mélyedésbe önteni, pici liszttel összekeverni és letakarva hagyni kelni. Ha megkelt, a kovász hozzáadni a felvert tojást, langyos tejet, sót és dagasztani, közben lassan hozzáadni az olvasztott margarint.
Ha kész és szép sima lett a tészta, meleg helyen 1 órát keleszteni. Utána átgyúrni, és két részre osztani. Mindkét részből 3 rudat formázni és összefonni.
2 db kalács lesz. Kizsírozott, 32x20 cm tepsibe tenni egymás mellé az összefont kalácsokat, és 40 percig még keleszteni meleg helyen. Sütés előtt tojássárgájával kenni, és 200 fokra előmelegített sütőbe rakni, majd levéve 170 fokra, 45-50 percig sütni.
Sütés után a tepsiből kivenni, és letakarva kihűteni.

Ha kenyérsütő gépben készíted:
A folyadékokat kikeverve /tej, tojás, olvasztott margarin/ beleönteni az üstbe, majd só, cukor bele, és a lisztet ráönteni, amelybe kis mélyedést csinálni és belemorzsolni az élesztőt.
Ha a gép megdagasztotta /20 perc/, kivenni és a fentiek szerint kell eljárni.

Elkészíthető már jóval húsvét előtt is. Ha teljesen kihűlt, folpackba csomagolva a mélyhűtőbe lehet tenni, és fogyasztás előtt 3-4 órával kivenni és hagyni felengedni. Olyan, mintha akkor sütötted volna.


Húsvéti kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Úgy hívják “Pooh” tészta, joghurttal készül tojás né
Úgy hívják “Pooh” tészta, joghurttal készül tojás né

A joghurtot elkeverjük az olajjal, vagy az olvasztott, de kihűtött vajjal. Hozzáadjuk a sót, a cukrot és beleszitáljuk a lisztet, majd az élesztőt. Meggyúrjuk a tésztát, letakarjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pizza kelesztés, dagasztás nélkül
Pizza kelesztés, dagasztás nélkül

1. A 2/3 bögre meleg vízben feloldjuk az élesztőt és a cukrot. Gyakorlatilag belekeverjük. 2. Ezután jöhet az összes többi hozzávaló, annyi hogy csak két bögre lisztet borítsunk h...

Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nikolett
Krumplis nudli
Krumplis nudli

A tészta Felteszünk sós vizet forralni a gázra a nudliknak. Én maradék törtkrumpliból készítem, de főzhetünk kb. 30 dkg krumplit kockára vágva, s ha langyosra hűlt, a...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Domonkos
Túrós derelye
Túrós derelye

A tésztához a burgonyát kisebb kockákra vágjuk és forró, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd még melegen, egy nagy tálban összetörjük a vajjal együtt, és megvárjuk amíg k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk