• 300 g liszt
• 1 tk élesztőpor
• 0,5 tk só
• 50 g cukor
• 1 db tojás
• 2 ek olaj
• 120 ml meleg tej
• Továbbá:
• 100 g vaj, nagyon puha
Töltelék: dió, lekvár, mák vagy amilyet szeretnél, porcukor kevés
Egy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőport, a cukrot, adjuk hozzá a tojást, az olajat, a tejet és a sót is, gyúrjunk belőle rugalmas, sima tésztát (kb. 10 perc). Tegyük vajjal kikent edénybe, takarjuk le folpackkal és hagyjuk meleg helyen duplájára kelni./ kb 45 perc
A tésztát osszuk 4 részre. Egyesével nyújtsuk ki őket megvajazott felületen 27 x 38 cm nagyságú téglalappá. Kenjük meg a felületüket vajjal.
Töltsük meg tetszés szerinti töltelékkel (a hosszanti oldalán egy csíkban végig halmozzuk), tekerjük fel, majd formáljunk belőle egy lapos csigát
Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg vékonyan olvasztott vajjal, vagy olajjal. Hagyjuk ismét kelni 30-40 percig, meleg helyen.
Süssük előmelegített 180 °C hőmérsékletű sütőben 20 perc alatt készre.
Rácson hagyjuk kihűlni, porcukorral megszórva tálaljuk
A briósok jó nagyok lesznek, ezért a tésztát lehet 8 részre is vágni és tölteni, így már kisebbek.
Dióval, mákkal töltve egy kis tejjel és cukorral keverd ki a diót és mákot, hogy ne legyen száraz, így tedd a tésztára csíkban.
Elkészítjük a töltelékeket: Az almát megtisztítjuk, felszeleteljük vagy lereszeljük (ha nagyon sok a leve, akkor kicsit csavarjuk ki párolás előtt). A vajat egy serpenyőben felo...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézTészta Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral vagy kenjünk meg vajjal egy nagyméretű, lapos tepsit. Mérjük ki a hozzávalókat. Egy nagy tálba verjük fel a toj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűtojásfehérjéből kemény habot verünk. Az összes többi hozzávalót összekeverjük, majd óvarosan hozzáadjuk a tojásfehérjét. Kivajazott tortaformában sütjük 180 °C-on 40 percet.
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűAz élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd a kakaó kivételével hozzáadjuk a többi alapanyagot. Géppel jól kidagasztjuk a tésztát, ha esetleg túl lágy lenne liszttel javítsuk....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű