60 dkg burgonya
50 dkg darált marhahús
2 tojás
1 evőkanál zsemlemorzsa
2 gerezd fokhagyma
só, bors
4 evőkanál liszt
A szószhoz
1 paradicsom
1 nagy hagyma
2 evőkanál paradicsompüré
1 dl paradicsomlé
3 gerezd fokhagyma
2 zeller levél
friss bazsalikom
bors
A megtisztított burgonyát felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Mikor elkészült összetörjük és hozzákeverjük a darált húst, a zsemlemorzsát, a zúzott fokhagymát és a tojást, majd fűszerezzük és jól összegyúrjuk. A gombócokat lisztbe forgatjuk és forró olajban kisütjük. Közben elkészítjük a szószt. A hagymát felaprítjuk és kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott paradicsomot is és felöntjük a paradicsomlével, beleszórjuk a zellerlevelet és a bazsalikomot. Hagyjuk főni, majd a zúzott fokhagymát és a fűszereket is hozzáadjuk a paradicsompürével együtt. Hagyjuk még 5-6 percen át főni, majd levesszük a tűzről és meglocsoljuk vele a gombócokat, már tálalhatjuk is.
1. A hagyományos módon palacsintát sütünk, de a tésztájába véletlen se tegyünk cukrot, csak egy kevés sót. A fűszeres tejfölhöz a tejfölt a sóval, a borssal, a zúzott fokhagymával...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA felkarikázott újhagymát egy kevés olívaolajon megdinszteljük (a zöld részét is használjuk föl). Mikor a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a darált pulykahúst. Ezt fehéredésig pir...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA karajszeleteket sózzuk, borsozzuk, grill fűszerrel megszórjuk, és kevés vajon elősütjük. A paradicsomot, csípős paprikát, vöröshagymát szeleteke vágjuk. A hússzeleteket tepsi...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes