menu

Családireceptkönyv.hu

Káposztás pogácsa


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1 kg finomliszt
2 ek. só
50 dkg vaj, margarin, vagy 40 dkg zsír
1 tojás
1 pohár tejföl (375 g)
1 tk. cukor
3-4 ek.fehérbor
kb. 1 dl tej
5 dkg friss élesztő
1 kisebb fej káposzta
3-4 ek. olaj
1 ek. cukor
1 ek. só

Elkészítés:


A tejet a cukorral meglangyosítom, majd belemorzsolom az élesztőt és két ek. liszttel elkeverem. A tetejére is hintek kevés lisztet, félreteszem. Míg kel, egy tálba szitálom a lisztet, belekeverem a sót. A vajat kockára vágom, majd elmorzsolom a liszttel. A közepébe mélyedést készítek, ide teszem a tojást, a tejfölt, a bort és a felfutott élesztőt. Addig gyúrom, míg sima, fényes felületű lesz a tésztám. Lazán fóliába csomagolom és beteszem a hűtőbe.
A káposztát lereszelem, megsózom és 10-15 percig állni hagyom.
Az olajon karamellízálom a cukrot, majd ráteszem a kinyomkodott káposztát és aranybarnára pirítom.
Félreteszem hűlni.
Amikor a káposzta szobahőmérsékletű, előveszem a tésztát és lisztezett felületen fél cm vastagságúra nyújtom.
Rákenem a töltelék felét, majd hajtogatom. Gondolatban három részre osztom. A jobb oldali részt a középsőre hajtom, majd ennek tetejére a bal oldalit. Az így kapott tésztacsíkra is kenek a töltelékből. Ezután
fentről lehajtom középig, majd alulról is felhajtom a közepéig, végül egymásra hajtom. 30 percre hűtőbe teszem.
Végül ujjnyi vastagra nyújtom, berácsozom és 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapíros tepsin újra kelesztem, egész felvert tojással óvatosan lekenem, majd 180-190 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütöm.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ez hatalmas adag, négy tepsivel lesz belőle. Normál esetben a fele hozzávalóból is lesz kb 40-50 darab

People

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Mákos guba
Mákos guba

A tejet felforralom cukorral, vaníliás cukorral. A kiflit kis darabokra összevágom, megszórom mákkal, porcukorral, majd leöntöm a forró tejjel. Kivajazott tűzálló tálba rakom, tete...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Pikk-pakk pizza (alapreceptem)
Pikk-pakk pizza (alapreceptem)

1 dl tejet felmelegítünk, beleteszünk 1 kávéskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet, olajat, sót egy tálba tesszük, megmelegítjük a maradék tejet is,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Hajni
Gnocchi cukorbosóval és szárított paradicsommal
Gnocchi cukorbosóval és szárított paradicsommal

Az olívaolajat egy szélesebb serpenyőben felhevítjük, majd a gnocchit megpirítjuk rajta. (A szélei pirosasak lesznek.) Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott bazsalikomo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anna
Lisztmentes pizza
Lisztmentes pizza

tészta Előmelegítjük a sütőt 250 °C-ra. A karfiolt kisebb darabokra vágjuk, és aprítóban ledaráljuk. Ha nem elég nagy az aprító, akkor több adagban daráljuk. Mikrózható edénybe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add border_color Új recept favorite Kedvenc receptek person Belépés favorite Belépés favorite ASZF thumb_up Facebook oldalunk