• 1,5 kg cukkini
• 4-5 db citrom
• 50 dkg kristálycukor
• 1 teáskanál őrölt gyömbér (vagy két diónyi friss, reszelt)
• 1 csomag lekvárzselésítő 2:1
A jól megmosott cukkinit reszeljük le a káposztareszelőn vagy a tökgyalun. Ügyeljünk arra, hogy ne reszeljük hosszú csíkokra. Tegyük egy nagy lábasba, keverjük el benne a lekvárzselésítőt. Én a 2:1 arányú zselésítőt kedvelem. 1,25 kg cukkinihez, csak fél kilónyi cukrot kel adni. Reszeljük bele a két citrom háját, adjuk hozzá a gyömbért. A citromok héját éles késsel vágjuk le úgy, hogy a fehér részt is eltávolítsuk. Vágjuk négyfelé, és a magokat távolítsuk el. Kockázzuk fel, majd együk a cukkinihez. Állandó kevergetés mellet forraljuk fel. Ha felforrt öntsük bele a cukrot, és még rotyogtassuk egy-két percig.
A még forrásban lévő lekvárt tisztára mosott befőttes üvegekbe töltsük, zárjuk le a fedelével azonnal, majd állítsuk fejre öt percig. Öt perc elteltével máris betehetjük az éléskamránkba.
Vajjal megkent péksüteményekre, palacsintába, fagyira csorgatva szoktam fogyasztani.
A hozzávalókat alaposan keverjük össze. Ha a kapott végtermék túl sűrű, akkor egy kis tejjel lehet hígítani. Így, ízlés szerinti állagot tudunk elérni. Arra viszont figyeljünk, hog...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet keverd össze a cukorral és a sóval egy mélyebb lábasban. Keverd csomómentesre a tejjel, és tedd a tűzre. Közepes lángon főzd forrásig, folyamatos keverés mellett, majd am...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát finomra vágtam és kevés olajon megpároltam. Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát, átkevertem, majd ment az edénybe a darabokra vágott paradicsom, paprika, cukor, ecet,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű