menu

Családireceptkönyv.hu

Kelt rétes


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tésztához:
• 550 g finomliszt (BL-55)
• 25 g élesztő
• 1,5 dl tej
• 1,5 dl víz
• 1 tojás
• 1 ek. vaj
• 1 ek. zsír
• 1 kk. só
• 3 ek. cukor
Almás öltelékhez:
• 4 nagyobb alma
• 2 ek. cukor
• fahéj
• 2 ek. zabpehely

Túrós töltelékhez:
• 125 g túró
• 2 ek. tejföl
• 1 ek. cukor
• fahéj
• 1 tojás sárgája
• 1-1 maréknyi meggy és áfonya
• 2 ek. zabpehely

Elkészítés:


Előkészítés:
1. Az élesztőt a langyos folyadékba (1,5 d, tej, 1,5 víz) morzsoltam, kis cukrot szórtam rá, 10 perc alatt felfutott.
2. Lisztet átszitáltam. Hozzáadtam a sót, cukrot, amivel elkevertem.
3. Ez után hozzáadtam a felfutott élesztőt, a felvert tojás felét (másik felét félretettem), vajat és a zsírt és alaposan átgyúrtam, dagasztottam. Letakarva félretettem 90 percet pihenni.
4. Ez alatt elkészítettem a töltelékeket. A túrót, tejfölt, cukrot, fahéjat, tojássárgáját összekevertem.
5. Az almát megmostam, megpucoltam, lereszeltem.
Elkészítés:
1. Amikor megkelt a tészta, két egyenlő részre osztottam.
2. Az első darabot téglalap alakúra nyújtottam (kb. 40x25 cm)
3. A középső sávot megszórtam 2 ek. zabpehellyel, majd rákanalaztam a reszelt almát (amit kicsit kicsavartam, hogy a leve ne áztassa el a tésztát), aminek a tetejét megszórtam 2 ek. cukorral és kis fahéjjal.
4. Ez után a töltelék alatti és feletti tésztarészt kb. 2 cm-ként bevagdostam, majd szépen egyet föntről, egyet lentről a töltelékre hajtogattam. A fél tojáshoz kis tejet öntöttem és azzal kentem le a rétes tetejét. Hideg sütőbe tettem, 190 fokon 30 perc alatt készre sütöttem.
5. A másik adag tésztával is hasonlóan jártam el, nyújtottam, rászórtam 2 ek. zabpelyhet, rákanalaztam a túrótölteléket, majd rátettem a fagyasztott gyümölcsöket, megszórtam 2 ek. cukorral és kis fahéjjal. Alul felül bevagdaltam, töltelékre hajtogattam a tésztát, lekentem a tejes tojással.
6. Amíg az almás sült, addig a túrós-gyümölcsös a pulton pihent.
7. Amikor az almás rétes megsült, meleg sütőben, 25 perc alatt megsült a túrós rétes.
8. Rácson hagytam kihűlni, szeletelés után porcukorral meghintettem.

Kelt rétes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Mamika
CSOKOLÁDÉS PUDINGOS CSIGA
CSOKOLÁDÉS PUDINGOS CSIGA

Elkészítés: Az élesztőt fél dl tejben a cukorral felfuttatjuk. Amikor megkelt, a többi lisztbe öntjük, és 1 egész tojással, 1 tojás sárgával, 1 evőkanál porcukorral, csipet sóval...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ági
Kenyér kúp
Kenyér kúp

A tejet és a vizet meglangyosítom. Beleteszem a cukrot, a sót, az olajat, a felvert tojást. Beleteszek 2 bögre lisztet, az élesztőt és összekavarom. Hagyom 10 percig állni. Fokoz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sütőben sült fánk
Sütőben sült fánk

Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben egy tálban a lisztet, a puha margarint és a tojásokat elmorzsoljuk. A felfuttatott élesztőt is hozzátesszük, és dagasztjuk. H...

Elkészítési idő: 1,5 h
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Jusztina
Kelt tészta
Kelt tészta

1. 1 dl langyos tejbe rakunk 1 teáskanál cukrot és egy fél élesztőt belemorzsolunk. (Magas edénybe - pl. shaker - rakjuk és kb 10-15 perc alatt felfut) 2. A lisztet, 2 dl tejet,...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk