Tészta:
500 grétesliszt
100 mlolaj
kb. 300 mltej
2 ev. kanálkristálycukor
csipet só
20 g élesztő (1/2 kocka)
Krém:
2 l tej
3 csomagvanília ízű pudingpor (3 x 37-40 g)
3 db tojás sárgája
ízlés szerint rum
100 g kristálycukor (cukormennyiség ízlés szerint)
1 csomag vaníliacukor (20 g)
Tészta: én a tésztát kenyérsütőgéppel készítettem. Először a folyékony, majd a száraz hozzávalókat adtam hozzá. Én a 300 ml tej helyett 150 ml tej és 150 ml víz keverékét használtam, de készítettem már 300 ml növényi eredetű tejből is. Ha valaki a kézi tésztakészítés mellett dönt, akkor először 100 ml langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadunk 2 evőkanál cukrot. A kovászt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz, beleöntjük a folyékony, nedves hozzávalókat, majd nedves, nem tapadós tésztává gyúrjuk. A tésztát kendővel letakarjuk, meleg helyen megkelesztjük. Ezután egy liszttel beszórt nyújtódeszkára rakjuk.
A tésztát kinyújtjuk (nem kell nagyon vékonyra, kb. 1 cm-es vastagságúra szoktam) és kis pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk ki a tésztából. A galuskákat szorosan egymás mellé tesszük egy alaposan beolajozott tepsibe, és mielőtt beletesszük őket, a galuskákat is beolajozzuk (minimum olajos kézzel dolgozunk). A galuskákat a tepsiben további 30-40 percig kelesztjük. A maradék tésztából (ami megmaradt a kiszaggatás után) újabb tésztát formázunk, amit kinyújtunk, és újabb aranygaluskákat szaggatunk ki belőle. A tepsit 180 fokos sütőbe tesszük és 25 percig sütjük. A még meleg galuskákat tányérra szedjük és ráöntjük a forró és finom krémet.
Krém: kb. 300 ml hideg tejben csomómentesre keverjük a pudingport. A tálban, amiben a krémet elkészítjük, a tojások sárgáját a kristálycukorral és vaníliacukorral habosra verjük. Ehhez apránként hozzákeverjük a maradék tejet, felforraljuk, végül beleöntjük a pudingporos hideg tejet és sűrű pudingot főzünk. A forró pudingba ízlés szerint adhatunk rumot vagy rumaromát, de ez a lépés elhagyható.
Megjegyzés: Ha valamiért a tejet ki kell hagyni a receptből, akkor az helyettesíthető növényi eredetű tejjel. A képen látható aranygaluska vaníliakrémmel laktózmentes tejből készült. A maradék, szósz nélküli aranygaluskát a tepsiből kivesszük és le is fagyaszthatjuk. Ha éppen nincs kéznél semmilyen étel, akkor csak kiolvasztjuk, és frissen főtt pudinggal tálaljuk.
1 Először elkészítjük a tésztát. Ehhez a lisztet elkeverjük a sütőporral, elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a kétféle cukrot, tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, kevés s...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesMák töltelék készítése A cukorból 1dl vízzel szirupot főzünk, ezt ízesítjük fahéjjal citrommal. beletesszük a darált mákot és sűrű tölteléket készítünk. Hozzáadjuk a többi belev...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA palacsintához a lisztet a cukorral és a sóval elkeverem. Majd a lisztes keverékem közepében mélyedést csinálok ide öntöm a tejet és tojásokat. Ezt gyors mozdulatokkal csomómentes...
Elkészítési idő: 60 Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két részre osztjuk (ha nem akarna összeállni kevés tejet adhatunk hozzá). Egyenként kinyújtjuk 32*20 cm-es nagyságúra. A tepsit zsírozzuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű