50 dkg liszt, 6 dkg cukor, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 2 dl tejszín, 5 dkg olvasztott vaj, vagy margarin.1 dl tej, 2 dkg élesztő, pici só.. tetejére kenni 1 tojás
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd fél órát hagyjuk a duplájára kelni.
A kelesztés után annyi gombócot készítünk ahány fonatot szeretnénk.
Ebből a mennyiségből 2 db 30 dkg-s kalácska lesz. Az egyik fonatba kakaót tettem..
Megint hagyjuk a duplájára kelni, és 170-180 fokon 20-25 perc alatt szép barnára sütjük.
(kis briósokat is ugyanúgy lehet belőle készíteni).
A száraz anyagokat az edénybe összekevertem, majd a közepébe öntöttem a cukros tejben felfuttatott élesztőt és a tejszínhabot az elkevert tojásokkal. Jól kidagasztottam még szórtam...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet átszitáljuk és elmorzsoljuk benne a puha vajat. Hozzáadjuk a csipet sót, a citrom reszelt héját és a citromlével eloltott szódabikarbónát. A tojássárgát elkavarjuk a cuko...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Tészta dagasztása szobahőmérsékletű alapanyagokból a vaj/margarin utólagos hozzáadásával 2. Tészta érés: 35 perc 3. Tészta osztása: 14 x 125g, majd az elosztott tészták gömböl...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval a tejjel óvatosan apránként lágyabbra gyúrjuk. 1/2 órát kelesztjük. Négyszögletesre n...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Közepes