2 kg tisztasúlyú paradicsom (legjobb a konzervparadicsom, mivel ennek apró magvai vannak, kevés a leve és hamar sűrűsödik),
- 1 kg tisztasúlyú piros, érett pritamin paprika, esetleg kápia paprika,
- 3 nagyobb fej vöröshagyma,
- 3 cikk nagyobb fokhagyma,
- 1 púpozott teáskanál őrölt fűszerkömény,
- 3 tk só,
- 1 tk őrölt bors,
- ízlés szerint csípős paprika.
A paradicsomot és a paprikát megmossuk. A paprikát ketté vágjuk, magházától megszabadítjuk és szorosan egymás mellé fektetjük egy tepsibe. Előre melegített 180 oC-os sütőbe toljuk és 45 percig sütjük.
Vizet forralunk. A forró, lobogó vízbe a paradicsomot néhány másodpercre belerakjuk, majd egy tálba kiszedjük. Könnyebb így a héját lehúzni róla.
A paradicsomokat lehéjazzuk, összevágjuk és beletesszük egy nagyobb lábasba. Elkezdjük takaréklángon főzni, beletesszük az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a fűszereket. Miközben fő a sütőből kiszedett paprikát szintén lehéjazzuk. Azért kell a sütőben „sütni”, mert a héja így könnyedén eltávolítható és finomabb is a sütés hatására.
Hozzáadjuk ezt is a paradicsomhoz, összeforraljuk és egy botmixer segítségével alaposan besűrítjük.
Kb. 2 órát nagyon takaréklángon, gyakran megkavarva még főzzük, közben megkóstoljuk és szükség szerint még ízesítjük. Üvegekben töltjük, fém kupakkal lezárjuk, majd mindegyiket 1-2 percre a feje tetejére állítjuk és takaró között hagyjuk kihűlni. Célszerű 3 dl-es üvegeket használni.
Aki szereti a csípőset, tehet bele cseresznyepaprikát, macskatöke paprikát, vagy bármilyen más erős paprikát ízlése szerint.
Mivel nem tartalmaz tartósítószert ezért ajánlatos kisebb üvegekbe tölteni, felbontás után pedig hűtőszekrényben tárolni.
Kitűnően ízesíthetünk vele gulyáslevest, pörköltöket és elengedhetetlen ízesítője a töltött káposztának is.
A májat kevés vízben megfőzzük, majd hagyjuk hűlni és felszeleteljük, egy tálba tesszük. A főtt tojásokat is felszeleteljük és a tálba tesszük. A hagymát és a petrezselyemzöldet ap...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almát meghámozzuk, magházát kiszedjük, 1/2 x 1/2 cm-es kockákra vágjuk. Egy kanál szőlőmagolajat felhevítünk egy serpenyőben, erre tesszük az almát párolódni. Rácsavarjuk fél c...
Elkészítési idő: 2 perc Nehézség: KönnyűEnyhén sózott tejbe beletesszük az olajat, megmelegítjük, de nem forraljuk. Még a tűzön állandó keverés mellett beleszórjuk a lisztet és addig keverjük, míg az edény falától el ne...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű15 dkg cukrot karamellizálsz,,,majd felöntöd 3 dl tejjel,,,6 dkg keményítőt elkeversz 4 kanál vízzel,,,és belefőzöd,majd ha kihűl kihabosítod 30 dkg margarinnal Ha süti tetejét is...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes