menu

Családireceptkönyv.hu

Gyros


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 5 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg filézett csirkecomb, vagy csirkemell /csirkemellből szárazabb egy picit/
kb 30 gramm,/de ízlés szerint is lehet rászórni/ gyros fűszerkeverék
1 kevés fahéj
kevés étolaj
4-5 paradicsom
1-2 fej lilahagyma
olívabogyó
20 dkg fetasajt
1 nagyobb kígyóuborka
kevés oregánó
1 kg burgonya
3 dl natúrjoghurt
1 csomag tzatziki salátaöntet por
fél kígyóuborka

Elkészítés:


A húst vagy kockára vagy csíkokra vágom, kinek hogyan tetszik. Serpenyőbe rakom és jól megszóroma gyros fűszerkeverékkel, kevés olajon megsütöm, a végén fahéjat szórok rá. Nyáron nem fagyasztott kész sült krumplit használok, hanem burgonyát veszek és nálunk mostanában kockára vágva sütjük, valamiért a család így jobban szereti, de természetesen hasábra is lehet szeletelni. Olajban készre sütöm, sózom.

A salátát elkészítem. A paradicsomot, az uborkát kisebb darabokra, kockákra vágom, hozzáadom ízlés szerint az olívabogyót és a kisebb darabokra vágott fetasajtot, az apróra vágott lilahagymát és oregánóval megszórom, összekeverem. A tzatziki salátaöntetport összekeverem a joghurttal, a kígyóuborkát reszelőn a legapróbb lyukon lereszelem és konyomkodom, majd ezt is belekeverem a joghurthoz.

Trükkök, tippek, praktikák:


Vagy így:
Házi gyros pitában:
Tészta: 3 dl langyos víz, 2 tk. só, 2 ek. olívaolaj, 50 dkg graham vagy finomliszt, /én utóbbival/
1 tk cukor, 3 dkg friss élesztő / nem kell feloldani./
A hozzávalókból kissé lágyabb tésztát dagasztok, majd duplájára kelesztem. kb. 45-60
perc is kell. Kiborítom a tálból és 8 egyforma darabokra vágom, és zsemle formára gömbölyítem.
Ruhával letakarom, és hagyom 5-10 percet pihenni.
Utána /ovális vagy/ kerek formára nyújtom, 2-3 mm, ruhával letakarom és hagyom 30-45 percet pihenni. Ezalatt a sütőt 220 fokra előmelegítem.
Sütőrácsra teszem a tésztát, 2 darab fér egyszerre, és 5-6 percig sütöm /alsó-felső/
Tálra szedem, letakarom, kihűtöm. Tálaláskor egy keskeny csíkot levágtam és szétnyílt a tészta.
Hús: egy tálba gyros fűszerkeveréket szórtam, bele 1 ek. olívaolajat, 1 gerezd fokhagymát
bele a kisebb darabokra vágott csirkemellet, összekevertem és 1 órára a hűtőbe tettem.
Miután letelt az idő forró serpenyőben megsütöttem./ annyi olaj elég volt amiben pácoltam/
Közben uborkát, lila hagymát, paradicsomot, retket karikára vágtam.
Öntet: 1-2 pohár joghurt, csipet só, bors, 1 -2 gerezd zúzott fokhagyma /vagy por/
Húst, zöldségeket, salátát, öntetet teszek az asztalra és mindenki elkészíti a saját gyrosát.
Utóirat: a kész sült pitát zacskóba lehet tenni és lelehet fagyasztani, miután kihűlt.
Amikor kell, csak kivenni a mélyhűtőből, és hagyni a konyhapulton kiengedni, vagy 2 perc mikróba, és kész is.
Én csak négy darabot csináltam, fele mennyiségből.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sajtos-gombás pulykaszelet
Sajtos-gombás pulykaszelet

A húst felszeleteljük egy kicsit megklopfoljuk, de nem kell vékonyra, beborsozzuk és olíva olajjal meglocsoljuk, rátesszük a zöld fokhagymaszárat, jól beleforgatjuk az olajba és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Tünde
Petrezselymes sajtos csirke
Petrezselymes sajtos csirke

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dóra
Sült pulykacomb ribizlizselével
Sült pulykacomb ribizlizselével

A húst bevágtam több helyen a csontig, jó alaposan besóztam, borsoztam, bekentem mustárral és a beirdalt részekbe félbevágott fokhagymagerezdeket dugdostam. Vajon egy jó nagy serpe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Csirkés sonkakosárkák
Csirkés sonkakosárkák

A megtisztított csirkemellet apró kockára vágjuk, lecsepegtetjük. Meghintjük a sóval, borssal és a fokhagymakrémmel (esetleg a zúzott fokhagymával), és jól átforgatjuk. A sajtot...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk