menu

Családireceptkönyv.hu

Házi párizsi


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Az itt leírt párizsi sok más felvágott (a húsipari szakzsargonban vörösáru) alapmasszája.

50 dkg sovány disznóhús
20-25 dkg marhahús (lehet ez is disznó)
15-20 dkg zsírszalonna
1 dl hideg víz

2 dkg nitrites pácsó
2 g őrölt (fehér)bors
0,5 g őrölt szerecsendióvirág
0,5 g őrölt koriander
0,3 g őrölt gyömbér
0,2 g őrölt kardamom
0,2 g őrölt paprika
(1-2 ek keményítő)

Elkészítés:


A húst nagyon alaposan letisztítjuk, kockákra vágjuk és a kockázott zsírszalonnával együtt 2-3 órára betesszük a fagyasztóba. Nem szabad kopogósra fagyasztani, akkor jó, ha éppen megkeményedett. Az ilyen hús nem kenődik bele a darálóba, könnyebb finomra darálni.
A szalonnát és a húst apró lyukú (kb. 3 mm) darálón ledaráljuk. Ha csak nagyobb lyukú tárcsánk van, érdemes többször áthajtani.
A darált hús a fűszerekkel és a jéghideg vízzel finom péppé turmixoljuk. Ha kell annyi vizet adhatunk hozzá, hogy sűrűn folyó masszánk legyen
Ha puhább állományú felvágottat készítünk, lehet bele 1-2 evőkanál keményítőt és annyi további vizet adni, hogy lágy masszát kapjunk.
Mikor már jó pépes, hozzáadjuk a sót és újra jól összedolgozzuk a masszát, hogy a só egyenletesen belekeveredjen. Ezt a műveletet is a legjobb a botmixerrel csinálni. Amikor a só belekerült láthatóan sűrűsödni kezd a massza és ragacsossá válik. Ez nagyon fontos.
Az elkészített massza nem tárolható és nem is fagyasztható!

Most pedig fogjuk a sonkaprést és adagoljuk bele a kész húspépét. Egyszerre ne sokat tegyünk, hogy a felesleges levegőt ki tudjuk nyomkodni. Én a nyomkodáshoz befogtam egy merőkanalat, azzal nyomkodtam a húst bele a présbe. Rétegenként rakosgatjuk a pépet és nyomkodjuk ki a levegőt.
Mikor a massza elfogyott, rátesszük a sonkaprésre a rugós belső lapot, ez fogja abárolás közben nyomva tartani a párizsit, szalámit. Majd rákerül a teteje, és beletesszük a hőmérőt is.

Fogjuk a nagy fazekunkat, beleállítjuk a sonkaprést, felengedjük vízzel. Nagyon fontos, hogy a víz az abárolás alatt végig addig legyen, amíg a présben van a húsunk, mert máskülönben nyers marad az a rész, amit nem ér a meleg víz.

Kezdjük el melegíteni a fazékban a vizet. Figyeljük a hómérőt.

A párizsit 75-80 fokon kell abárolni 2 órán keresztül.
Mikor elkészültünk az abárolással, akkor kivesszük a fazékból a sonkaprést, bele állítjuk hideg vízbe, hogy gyorsan lehűljön, majd a prést hűtőbe tesszük.
Másnap kivesszük a párizsit a présből és szeletelhető, fogyasztható is.
Ketté is választhatjuk,és zöldségesre is csinálhatjuk az egyiket.
A kész felvágottat 4-5 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben!

Trükkök, tippek, praktikák:


Csirkehússal:

1/2 kiló darált csirkemell
2 tojásfehérje
200 mili liter tejszín
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál liszt
só, fekete bors

Jól összekeverjük az összes hozzávalót. Veszünk egy sütőpapírt. Ráhalmozzuk a húsmasszát. Feltekerjük kolbász formára. Majd beletekerjük a lezárt sütőpapírt ezüstpapírba. Lezárjuk, mint a cukorkákat a két végén megtekerve. Spárgával 3 – 4 helyen átkötjük. Forrásban lévő vízben főzzük 35 – 40 percet. Kivesszük a vízből. 1 órát hűlni hagyjuk. Majd lehűtjük a hűtőszekrényben. Hűtés után jól szeletelhető.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Fasírt
Fasírt

Egy kevés zsemlét, vagy kenyeret tejbe áztatunk, annyi időre, hogy könnyen morzsolható legyen. A darált pulyka, vagy disznó húshoz hozzá keverjük, a tojást, és a gyengén pirított...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsuzsanna
Pörkölt ala Évi
Pörkölt ala Évi

Az apróra vágott vöröshagymát és a szintén apróra vágott hegyes erős paprikát (érdemes előtte megkóstolni, ha nagyon csíp, nem kell bele az egész!) zsíron üvegesre pirítjuk. Pici...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sertésszelet „Jóasszony” raguval
Sertésszelet „Jóasszony” raguval

A szalonnát, vöröshagymát, sonkát kisebb kockákra a gombát szeletekre vágtam. A hússzeleteket kiklopfoltam, sóztam, borsoztam, grillfűszerrel megszórtam és kevés zsíron szép pi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk