menu

Családireceptkönyv.hu

Régi fánk recept


Írta:

Elk. idő: 3-4 óra
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Fél liter liszthez 7 tojásszék (sárgája), 2 deci tejszín, kis só, 2 evőkanál tört cukor, 3 kanál olvasztott vaj, 1 kanál rum, 2 deka élesztő veendő.

Elkészítés:


Előtte való nap meleg kályha közelébe állítjuk a fánkhoz szükséges kellékeket. Másnap a lisztet melencébe (veidling) tesszük és az élesztőt egy kis cukros, langyos tejben előbb megáztatva, kis liszttel összekeverjük és meghagyjuk kelni. Ha feljött, a liszthez keverjük. Ugyanekkor tojást, cukrot, olvasztott vajat, rumot a langyos tejhez elegyítjük és a liszthez téve, új fakanállal erősen lekeverjük a tésztát többedmagunkkal, mert fáradsággal jár. Addig keverjük, míg szép sima lesz, hólyagokat és vet és a kanálról leválik. A fánk sikerültéhez sokban hozzájárul a tészta erős lekeverése.
A lekevertet a melencében meleg kályha közelébe állítjuk, huzattól mentes helyre. Letakarjuk meleg ruhával és kelesztjük, míg látjuk, hogy jól feljött, de el nem kelt, ami körülbelül 1 1/2 óra alatt szokott beállani. Ekkor a melegített gyúródeszkát jól meglisztezzük, a tésztát ráborítjuk és lisztezett sodrófával kissé egyenlőre nyújtva két ujjnyi magasságra kiszaggatjuk fánkszaggatóval és egy másik deszkára finom ruhát borítva, arra helyezzük a fánkokat. Újra megkelesztjük fél óra hosszáig.
Időközben egy sekély lábosban három ujjnyi zsírt olvasztunk és ha forró, a fánkokat megfordítva beletesszük, nem sokat, hogy össze ne érjenek. Sütés közben a lábost kissé mozgassuk, hogy a fánkok gyorsabban felemelkedjenek. Födőt teszünk rá és ha sisteregnek,
levéve a födőt, fánkszedő kanállal másik felére fordítva, födő nélkül pirítjuk. Itatóspapírra, szitára tesszük, onnan tálba és tört cukorral meghintve, forrón beadjuk.
A sikerült fánknak pántlikája van, magas, könnyű és foszlós. Azért vigyázzunk a következőkre: addig ne süssük, míg meg nem keltek, csak akkor tegyük a zsírba, ha az jól áthevült, vagyis sistereg, ha a fánkot belerakjuk és csak annyit süssünk egyszerre, hogy egymáshoz ne érjenek. Az utolsó csöppig nem lehet kimérni a hozzáöntendő tejet, mert a liszt szárazságától függ, mennyit iszik fel. Inkább kemény legyen a tésztája, mint lágy. Ha a zsírban igen hirtelen pirulnak a fánkok, egy kis hideg zsír adandó hozzá.”
(kép: 4help.ro)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Gyöngyi
Almás pite
Almás pite

A hozzávalókat összegyúrjuk, közepes keménységű, jól nyújtható tésztát kapunk, és elfelezzük. Egyik fele az alja, a másik fele a teteje lesz. az alsó lapot megszórom zsemlyemorzsá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Tepsis morzsa pudinggal (smargni-féle)
Tepsis morzsa pudinggal (smargni-féle)

A darát és a lisztet a tejjel simára keverjük, majd pihentetjük. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral és citromhéjjal a fehérjéket pedig habbá verjük. Mindhárom masszát óvatosan ö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pisztáciatorta ricottával
Pisztáciatorta ricottával

A tojásfehérjét szétválasztjuk a sárgájától és kemény habbá verjük. A sárgáját összekeverjük erythrittel és vízzel. A masszát mixerrel habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a lisztet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kiss Erika
Szilvalekváros mákos zserbó
Szilvalekváros mákos zserbó

1.A tejfölt és a tojást egy kis tálban elkeverjük, a többi hozzávalót egy tálban elmorzsoljuk, majd a tojásos keverékkel tésztává gyúrjuk. 2.A tésztából 4 lapot nyújtunk kb. 2-3...

Elkészítési idő: 50-70perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk