A csirkemájnál arra kell vigyázni, hogy ne sózd sütés előtt sem közben és nem szabad sokáig sütni, mert megkeményszik. Én úgy szoktam, hogy hagymát hosszúkásra szeletelem, jó sok hagymával szeretjük. Megpirítom a hagymát bő olajon, rávetem a májat, majoránnát, borsot,egy kis pirospaprikát és hirtelen nagy lángon pirítom, közben forgatom. Ha a fogpiszkálót beleszúrod és nem jön ki a májból véres lé, akkor jó! Megszórom delikáttal, ha kell még borssal , még egyszer átrottyantom és kész! A LÉNYEG, HOGY NE SOKÁIG SÜSD!!!
Nem lesz kemény és keserű a máj, ha a sütés előtt, a megtisztítás után felcsíkozod és besózod, majd legalább 20 percen át a hűtőszekrényben állni hagyod. Igen, ez ellentmond annak a szabálynak, hogy a főzés/sütés során a májféléket nem szabad sózni, de e sóban pácolásos eljárás még a legkeményebb máj szöveteit is megbontja, s a belsőségdarabok puhák maradnak a hőkezelés után is.
Ha nincs idő a sóban pácolásra, a marhamájat, a nyúlmájat és sertésmájat ne sózd meg a hőkezelés során, csak a főzés/sütés befejezése után.
A szárnyas állatok máját lehet sózni a hőkezelés során is, nem fog megkeményedni.
Igazán finom lesz a máj, ha a hőkezelés előtt felcsíkozod, és a darabokat enyhén sós és cukros tejben áztatod 30-60 percen át. Még ízletesebb, ha a tejbe néhány gerezd zúzott fokhagyma is kerül. A tejes pácot le kell róla csöpögtetni felhasználás előtt.
Sose süsd a májat 5-10 percnél tovább, mert a sütési idő meghosszabbításával nagyobb az esély arra, hogy a végeredmény rágós lesz.
Megsült-e a máj? Erről úgy bizonyosodhatsz meg, ha egy (hús)tűt egy vastagabb szelet közepébe beleszúrsz. Ha nem jön ki belőle véres folyadék, a belsőség átsült.
A pirított vagy dinsztelt májat nem szabad vízzel felengedni!
Máj előkészítése, tisztítása: a hártyákat (emlősök mája) és a sárgászöld epedarabokat (baromfi) el kell távolítanod. Vágd ki az ereket is! Ha nem húzod le a hártyákat, akkor sütés-főzés közben a belsőség "összeugrik" és keménnyé, rágóssá válik!
A májat nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, és mindkettőt nagyobb...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: NehézKevés olajon megdinszteljük a csíkokra vágott húst, sózzuk, borsozzuk (ízlés szerint) és nyomunk rá fokhagymát (ezt is ízlés szerint, nálunk sokat). Pici vizet öntünk rá, be...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A csirkemájat megmossuk, papírtörölközővel leszárítjuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk. 2. Lisztbe, felvert tojásba, morzsába mártva bundázzuk, villával megszurkáljuk, hogy s...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA páclevet elkészítjük, jénai tálba tesszük a hússzeleteket, megforgatjuk a páclében, majd sütés közben is evőkanál segítségével újra és újra rálocsolunk.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű