menu

Családireceptkönyv.hu

Rétestészta készítése – Ez egy tuti recept


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1/2 kg liszt közepébe gödröt csinálunk, beleteszünk 1 tojás sárgáját, (a fehérjét nem) dió nagyságú zsírt, kávéskanál citromlevet vagy ecetet, negyed liter langyos sós vizet. Egy nagyobb tálban lassanként bedolgozzuk a vizet a tojás sárgájával és zsírral a liszt közé. Az eleinte ragadós tésztát nagyon jól kidolgozzuk, addig csapkodva a gyúródeszkához, míg a kézről elválik és soha többé nem ragad sem a kezünkhöz sem a gyúródeszkához.

Elkészítés:


Ekkor 2 cipót formálunk, kis helyen meglisztezzük a táblát, rátesszük a cipót, tetejét megkenjük zsírral, majd meleg lábassal letakarjuk. Legalább fél órát pihentetjük, deinkább kicsit többet. Az asztalt letakarjuk egy nagy abrosszal, liszttel leszórjuk, a tészta tetejét megkenjük zsírral, az asztal közepére tesszük, alányúlunk és körös-körül kihúzzuk, míg olyan vékony lesz, mint a selyempapír. Széleit levágjuk, kis ideig száradni hagyjuk, majd olvasztott vajjal vagy zsírral lelocsoljuk, az abrosz segítségével négy sarkát felhajtjuk, újból meglocsoljuk és különböző töltelékkel megtöltjük.

A rétestésztánál is, de bármilyen sütemény készítésénél, fontos, hogy a lisztet megszitáljuk. Én a teaszűrőn —tésztaszűrőn, ami sűrű lyukacson, azon szitálom át.

Trükkök, tippek, praktikák:


Egyetlen tésztánál sem olyan fontos a liszt minősége, mint a rétesnél. A liszt jó száraz és magas sikér tartalmú legyen, különben szakadozik a rétes. Tartsuk be készítésének szabályait: nagyon jól dolgozzuk ki, sem túl lágynak, sem túl keménynek nem szabad lennie. Az előírt ideig pihentessük, végül igen könnyű kézzel, nagyon vigyázva húzzuk ki.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Farsangi fánk  "Mészi"
Farsangi fánk "Mészi"

A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk az 1 tk cukrot, 2 ek liszt összekeverem. Ha az élesztő felfutott, beleütjük a tojások sárgáját. A vajat felolvasz...

Elkészítési idő: 2 ó 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar FÁNK 1,Anyukám CSODATÉSZTÁJA
FÁNK 1,Anyukám CSODATÉSZTÁJA

.A lisztet egy tálba tesszük, a tej felében feloldjuk az élesztőt. A liszt közepébe mélyedést vájunk, s ebbe öntjük az élesztős tejet. Ebből kevés liszttel puha kovászt készítünk,...

Elkészítési idő: 60 perc+ piente
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Túrófánk
Avatar Endrődy Hanna Kedvelnék
Túrófánk

A túrót tegyük egy tálba, majd villával kicsit nyomkodjuk össze, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. Ezután adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, egy csipet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Szalagos farsangi fánk (Szabi)
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Szalagos farsangi fánk (Szabi)

A szobahőmérsékletű tejben elmorzsoljuk az élesztőt, és a kezünk segítségével jól elkeverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a narancsos cukrot és a lisztet. A rumot és a sót úgy ö...

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk