menu

Családireceptkönyv.hu

Tyúkhúsleves


Írta:

Elk. idő: 2-3 óra
Adag: 6-8 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 db konyhakész tyúk
1 kg sárgarépa
2-3 db fehérrépa
1 db zellergumó
1 db karalábé
1 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 db paradicsom
1 db zöld paprika
1 fél, kisebb fej kelkáposzta
1 szelet, friss gyömbér
1 csokor petrezselyem zöld, vagy zeller zöld
pár szál lestyán
szemes bors
frissen reszelt szerecsendió vagy egy kis csipet, őrölt
sáfrány, nagyon minimális

aki szereti, cseresznyepaprikát is tehet bele

Elkészítés:


Először feldaraboljuk a konyhakész tyúkot. A fejét levágjuk és a nyakából kihúzzuk a légcsövét, majd a hátára fektetjük. Következő lépésben levágjuk a combokat. A melle és a combja között lévő vékony bőrnél lefelé vágunk egészen a comb aljáig, majd egy erős mozdulattal kifordítjuk a combot és most már a csont körül könnyen körbe tudjuk vágni a húst. Miután combját levágtuk következnek a szárnyak. Ha szeretjük, hogy legyen egy kis szárnycombja, akkor úgy vágjuk körbe a szárnyakat, hogy egy kis húst kanyarítsunk hozzá a mellből. A hátat két darabban tudjuk csak levágni a mellétől. Hátulról benyúlunk a késsel addig, a bordák és mell közé, ahonnan a combokat levágtuk és a kés hegyét a combok helyén kifelé szúrjuk, majd végigvágjuk ezt a nem túl vastag, inkább hártyás részt is mindkét oldalon. Ezután erőteljesen szétfeszítjük a mellet és a hát hátsó részét. Amikor már az inak elengedtek, késsel a csontok között levágjuk a hát hátsó részét. A farok résznél kivágjuk a zsírmirigyet.

Ezután a maradék hátat és elválasztjuk, ami hasonlóan történik, mint az előbb, csak most a szárnyak helyén szúrjuk ki a kést és a bordákat átvágva mindkét oldalon kettéválasztjuk a húst a csontoktól. Amikor ez megvan ismét erőteljesen szétfeszítjük és a csontok között a késsel lemetsszük a tyúk hátát. A bordák közül kivesszük a két tüdőt és a lépet is. Ha a nyakat le szeretnénk választani a háttól, akkor ezt csak bárddal tudjuk megtenni.

A húst alaposan megmossuk és hideg vízben feltesszük főni. (3 kg húshoz, kb.: 6 liter víz szükséges.)Amikor elkezd forrni a habját egy szűrővel leszedjük Nagyon alaposak legyünk, mert zavaros lehet a levesünk, ha nem tisztítjuk meg a habtól. Ezután beletesszük a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, paprika, paradicsom, kelkáposzta). A vöröshagymáról csak egy réteg héjat vegyünk le, alaposan mossuk meg, a többit hagyjuk rajta, mert a szép vörösesbarna héjból, szebb színe lesz a levesünknek. A fokhagymát is hagyjuk egészben csak a felső réteg, száraz héjat távolítsuk el. Ízlés szerint sózzuk, tegyünk bele egy csipet szemes borsot, a vékony szelet gyömbért, a frissen reszelt szerecsendiót, (ha csak őrölt van otthon, akkor egy késhegynyit), és egy nagyon pici sáfrányt és a legvégén az összekötözött zöldség zöldjét.

Lassú tűzön, csak gyöngyözve addig főzzük, amíg a hús megpuhul. (Több óra is szükséges, amíg elkészül, attól függően, hogy milyen öreg volt a tyúk.)

Trükkök, tippek, praktikák:


Fedő nélkül főzzük. Az elforrt vizet pótoljuk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Halleves garnélával, tőkehallal
Halleves garnélával, tőkehallal

A bacont ropogósra sütjük, hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, kockára vágott krumplit és a kukoricát. Beletesszük a babért, kakukkfüvet, a halat, leveskockát és forrásig hevítem...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Diéta
Palócleves (Zóna)
Palócleves (Zóna)

Vágd fel a húst kis kockákra, aprítsd a vöröshagymát, fokhagymát, zöldpaprikát és paradicsomot is, majd egy kis őrölt paprikával készíts ezekből pörköltet kevés lével. Ízesítsd só...

Elkészítési idő: 40
Nehézség: Könnyű
share
FEHÉRBOROS MANDARIN KRÉMLEVES
FEHÉRBOROS MANDARIN KRÉMLEVES

A bort tegyük fel forrni a szegfűszeggel és a fahéjrúddal. Mézzel ízesítsük. Facsarjunk ki 1 kg mandarinlevet, a pudingport keverjük ki a joghurttal. Öntsük a borba a mandarinlevet...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zöldséges gombaleves zúzával
Zöldséges gombaleves zúzával

A gombát megtisztítjuk és vékonyra szeleteljük.( én szegfügombából készitettem ) 2 evőkanálnyi olajon a vöröshagymát megdinszteljük. A többi zöldséget megtisztítjuk, és vékony...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk