A tésztához
15 dkg szoba hőmérsékletű vaj (nem margarin!)
15 dkg cukor
2 dkg cukrozatlan kakaópor
3 db tojás
1 tk vanília kivonat, vagy aroma
1 tk rum aroma, vagy sütőrum
15 dkg finomliszt
2 tk sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
A pudinghoz
0,5 l tej
1 csomag főzős, vaníliás pudingpor
3-4 ek cukor
Megfőzzük a pudingot a csomagon lévő leírás szerint, és hagyjuk kihűlni úgy, hogy közben időnként megkeverjük, összetörjük, hogy ne álljon össze. A gyerekek nagy örömére az egy zacskó pudingporból készült pudingnak kb. csak a fele fog kelleni, de nálunk nincs gond a maradék puding eltüntetésével se :). NAGYON FONTOS, hogy a pudingnak ki KELL hűlnie mielőtt a muffinba tesszük! Ha melegen tesszük bele, sülés közben a tészta felszívja, így a puding “eltűnik” és egy üreges, nem túl jó állagú muffint kapunk.
A vajat jól (kézi mixerrel, vagy habverővel) felhabosítjuk a cukorral, és egyenként adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliát és a rumot.
A lisztet a kakaóporral, a sütőporral és a vaníliás cukorral elkeverjük, majd hozzáöntjük a vajas masszához. Nem szabad sokat kevergetni, épp csak annyira kell összedolgozni, hogy csomómentes, homogén masszát kapjunk.
Előveszünk 12 db. jó minőségű muffin papírt. Ez fontos, mert csak a jó papír válik el könnyedén sütés után a muffintól. (Nekem az IKEA-ban, vagy a Tchiboban kapható vált be.) A papír formákat 12 mélyedéses muffin tepsibe helyezzük.5. A formák aljára teszünk egy ek., vagy kb. diónyi tésztát. Fogunk egy kiskanalat és a hátával középről kifelé haladva, körben kicsit kihúzogatjuk a tésztát a forma oldalára, hogy kis kosárka formájú mélyedés keletkezzen, ebbe jöhet egy tk-nyi puding, majd a maradék tésztát egyformán elosztva a 12 muffinra, teljesen befedjük őket (a forma széléig érjen ki a tészta).6. Előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20 percig sütjük. Akkor jók, amikor a tetejük felpúposodik és egy ici-picit megreped.
Tetejét ízlés szerint díszíteni :)
A tojásfehérjéket egy csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a pergelt diót, és kisebb adagokban a lisztet is. A masszát osszuk két részre. Tegyük egy s...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA tojásokat szét választjuk. A fehérjét vízgőz felett verjük fel kemény habbá.Akkor jó,ha a mixer keverőjéről már nem csorog le a hab. A gőzről levesszük és hozzá keverjük a tojá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés:a piskótához: Az 5 egész tojást a cukorral,sóval elektromos habverővel addig keverjük míg könnyű habos krémszerűt nem kapunk, majdnem fehér színe lesz (sokszorosára nő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrom, és 30 percig pihentetem. A tésztát 4 részre osztom, majd 4 lapot nyújtok belőle. Tepsi hátán, 165 fokon kb. 12-15 perc alatt m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű