A tésztához
600 g búzaliszt (BL55)
300 ml 2,8%-os tej
50 g élesztő (friss)
100 g vaj (olvasztott)
0.5 teáskanál só
2 evőkanál kristálycukor
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
A töltelékhez
100 g vaj
12 evőkanál kristálycukor
10 teáskanál kakaópor - holland
A kenéshez
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
Tálba öntjük a langyos tejet, hozzáadjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd elkeverjük benne. Tálba tesszük a lisztet és hozzáöntjük a tejes masszát, az olvasztott vajat és a tojást. Keverjük, össze majd kezdjük el jól összedolgozni, itt fokozatosan adagoljunk még hozzá annyi lisztet és addig dagasszuk, míg lágy tésztát kapunk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyre téve 40 percig kelesztjük. Lisztezett deszkára tesszük, és jó nagyra kinyújtjuk, nekem az egész gyúrólapot befedi. (60*40 cm) A töltelékhez való cukrot és kakaóport összekeverjük egy tálban és félretesszük. A vajat megolvasztjuk, ráöntjük a tésztára és egy ecsettel egyenletesen elkenjük rajta. A cukros kakaóval egyenletesen behintjük a vajas felületet. Jó szorosan feltekerjük. 1,5-2 cm széles szeletekre vágjuk.
Szükség esetén kezünkkel kicsit lapítsuk ki a csigákat. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 20 percig pihentetjük. A tojást egy kis tálba villával felverjük, és ezzel megkenjük a csigákat. 200 C fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük.
A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira hogy kellemes meleg legyen, de ne forró. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélye...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLisztben elmorzsoljuk a zsírt. Felfuttatunk 2,5 dl tejben pici cukorral 4 dkg élesztőt. Pici sót teszünk a lisztbe és össze dolgozzuk, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk, kinyújtjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesVágjuk kis darabokra a tökhúst és kevés vízben főzzük puhára azt. Azután öntsük le és készítsünk pürét belőle. Keverjük össze a vajat és a tejet és gyúrjuk össze a többi hozzáv...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elkeverjük a sóval, a tejet meglangyosítjuk és belekeverjük a cukrot, valamint az élesztőt. A tejes keveréket összekeverjük a liszttel, és amikor összeállt, belegyúrjuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű