50 dkg liszt
30 dkg tepertő /darálva/
3 dkg élesztő
1 dl tejföl
15 dkg vaj
1 tojás
1 ek só
1 tk bors
1 - dl tej az élesztő felfuttatásához
A langyos tejbe tesszük az élesztőt és állni hagyjuk. Mikor az élesztő megkelt akkor. az 50 dkg lisztet elmorzsoljuk a 15 dkg vajjal 1 dl tejföllel és az élesztős keverékkel és sóval és borssal. Könnyű tésztává gyúrjuk .Kinyújtjuk a tésztát és a tepertőkrémet 3 felé osztjuk. Megkenjük a tepertőkrém egyharmadával .Összehajtjuk és kicsit állni hagyjuk 20 - 25 percig.
Aztán megint kinyújtjuk és megismételjük a műveletet.Mikor megpihent a tészta , akkor 1 cm vastagra kinyújtjuk és bevagdossuk a tetejét kockásra.Kiszaggatjuk és zsírozott és lisztezett tepsire tesszük vagy sütőpapírral bélelt tepsibe.Megkenjük felvert tojással , megszórhatjuk kömény maggal is, ha szeretjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 25 30 percig sütjük.
A tepertőkrémet is fűszerezhetjük, sóval borssal és így kenjük meg a tésztát.mikor kiszaggattuk a tésztát akkor egyenként a kezünkkel kör körös mozdulatokkal formázhatjuk,hogy vastagabb legyen.Szépen megkel a tepsibe sütés közben.
A lisztet elkeverjük a sóval és mandulával. A margarint elmorzsoljuk, a liszttel hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját és annyi tejfölt hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 2...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát héjában megfőzzük. Az sem baj, ha nem 100%-kosan. Szeretem, ha a burgonyát érzem a tésztában. Meghámozom, majd kézzel vagy villával összetöröm. Az élesztőt simára kev...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, majd a megkelt élesztővel, a maradék tejjel és az olajjal sima tésztát dagasztunk. A tés...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta összeállítása nagyon könnyű, a lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást, tejfölt, majd a reszelt sajtot és összegyúrjuk. Azonnal is süthető, de egy félóra pihen...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű