- 50 dkg átszitált finomliszt,
- 2 csapott ek kristálycukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 2 dkg friss élesztő,
- 2 dl langyos tej,
- 10 dkg puha vaj (esetleg margarin),
- 1 tojás,
- fél citrom leve,
A töltelékhez:
- 5 dkg mazsola,
- 0,5 dl rum vagy 1 evőkanál rumaroma,
- 1 dl tej,
- 8 dkg kristálycukor,
- 3 dkg vaj,
- 20 dkg darált dió,
- 2 ek zsemlemorzsa vagy darált háztartási keksz,
- fél kk őrölt fahéj,
- 1 citrom reszelt héja,
A mázhoz:
- 2 evőkanál citromlé,
- 4 evőkanál porcukor,
A tésztához a tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a vaníliás cukrot, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és a citrom levét, végül a felfuttatott élesztős tejet és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva duplájára kelesztjük.
A töltelékhez beáztatjuk a mazsolát a rumba vagy a rumaromába.
Felforraljuk a tejet a cukorral és a vajjal, hozzáadjuk a diót és a zsemlemorzsát vagy a darált háztartási kekszet, hozzákeverjük a fahéjat és a citrom héját, majd belekeverjük a rumos mazsolát és hagyjuk kihűlni.
A tésztát nagy téglalapra nyújtjuk, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, feltekerjük mint a bejglit, és egy sütőpapíros tepsire helyezzük (mivel elég hosszú lesz, ezért keresztbe tegyük a tepsire). Hosszanti irányban, középen kettévágjuk úgy, hogy a másik végénél nem vágjuk el teljesen, majd megtekerjük/fonjuk úgy, hogy a vágott része felülre kerüljön.
(formázást lásd a képen)
A tepsiben kelesztjük még 15-20 percig, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben 200 fokon süssük) Ha a teteje esetleg nagyon barnulna, alufóliával letakarjuk és úgy sütjük tovább.
Amikor megsült a kalács, a tepsiben hagyjuk és 5 percre letakarjuk egy tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljon. Addig a mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, melyet a kalács tetejére kenünk egyenletesen.
Hagyjuk teljesen kihűlni és szeletelve tálaljuk.
A tészta hozzávalóit: liszt, sütőpor, margarin, porcukor, vaníliás cukor, tojássárgája alaposan összedolgozzuk. A tésztát két egyenlő részre vesszük, az egyikbe beledolgozzuk a ka...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és kinyújtjuk kb. fél centi vékonyra. Vágunk belőle kettő 40x24 cm-es lapot. Az egészet megsütjük (a maradék tésztát is, az mindegy,...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA kokusztejet elkevered a tojas sárgájaval,hozzáadod a vaniliát és a feherjeport. Felfözöd. Krémesen sürü lessz. Ha esetleg tul sürü adj hozzá kevés vizet. Fehérjéket kemény habbá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElesztot langyos tejben felfuttatam es a hozzavalokat jol kidagasztottam.2orat kelt. Aztan kinyujtottam es sztem itt rontottam el h vekony lett ezert legalabb ketujjnyi vastag l...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű