- 40 dkg finomliszt,
- negyed csomag sütőpor (4-5 g),
- 18 dkg szobahőmérsékletű vaj,
- 3 dl natúr joghurt,
- 2 csapott kávéskanál só (vagy ízlés szerint),
- + a tetejére 1 felvert tojás,
- reszelt trappista sajt vagy szezámmag, köménymag stb.
A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a joghurtot és összegyúrjuk a tésztát. Kellemes tapintású, puha, könnyen nyújtható tésztát kell kapjunk - liszttel vagy pici vízzel korrigáljunk az állagán, ha esetleg nem találjuk megfelelőnek.
Kinyújtjuk 5 mm vastag téglalap alakúra, a tetejét lekenjük a felvert tojással és ízlés szerint meghintjük reszelt sajttal, vagy szezámmaggal, köménymaggal. Majd 7-8 mm széles, 20 cm hosszú ropikat vágunk a tésztából egy éles kés vagy pizzavágó segítségével.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük. Meg ne égessük, csak szép aranybarnára süssük!
Az élesztőt egy pici cukorral, egy kis tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a zsiradékot, a sót, a tojást, a kefirt, és a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, majd félr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát megdagasztjuk, hagyjuk megkelni. Közben a káposztát lereszeljük apró lyukú reszelőn, lesózzuk, percig pihentetjük majd kicsavarjuk a levét. Tűzhelyen a káposztát jól á...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sót elkeverem a liszttel, majd elmorzsolom benne a zsírtl ( ne legyen darabos).Mélyedés csinálok a liszt közebébe belemorzsolom az élesztőt és a cukros tejet meglangyosítom majd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA legfinomabb sajtos rúd,amit eddig ettem. Ez is még a nagymamámtól való recept. Nagyon omlós és ropogós. Titka a házi sertés zsír. Családi-baráti összejövetelek nélkülözhetetlen r...
Elkészítési idő: 45 PERC Nehézség: Könnyű