- 90 dkg finomliszt,
- 25 dkg vaj/margarin,
- 4 dkg friss élesztő,
- 375 g natúr joghurt,
- 1 tk. kristálycukor,
- 1 csapott evőkanál só,
- 1 tojássárgája,
- kb. 1,5 dl langyos tej,
A rétegzéshez:
- 7,5 dkg reszelt trappista sajt,
- 7,5 dkg füstölt sajt,
A tetejére:
- 5 dkg reszelt trappista sajt,
- 1 tojás,
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk - ez kb. 10 perc. Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a joghurtot, végül a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. (Enyhén ragacsos legyen a tészta, ne nagyon! Az állagán pici liszt vagy tej hozzáadásával korrigáljunk.) Letakarva 30 percig pihentetjük.
Pihentetés után lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 60x40 cm-es téglalap alakúra és egyenletesen megszórjuk a reszelt trappista és füstölt sajt keverékével. Feltekerjük a hosszabbik oldalánál úgy, mint a bejglit, majd az egyik szélét megfogjuk, ráhajtjuk a tészta közepéig, majd a másik oldalát erre rá (lásd a lenti fotón). Kicsit lenyomkodjuk, letakarjuk fóliával vagy egy tiszta konyharuhával és 30 percig pihentetjük.
Utána kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, berácsozzuk a tetejét és pogácsa szaggatóval (vagy ennek híján egy kisebb pohárral) kiszaggatjuk. (A fennmaradó tésztaszéleket újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk.)
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk - egymástól picit távolabb, mert sütés közben kelni fognak még. Tetejüket lekenjük a felvert tojással, meghintjük reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 18 percig sütjük. Hagyományos sütőben 200 fokon. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
A lisztben a vajat szétmorzsoljuk, az élesztőt belemorzsoljuk. A többi hozzávalóval összegyúrjuk, majd 10 percig letakarva pihentetjük. Lisztezett deszkára borítjuk, és kb. félujj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 dl tejet melegíts meg, keverd el benne a cukrot, morzsold bele az élesztőt, keverd össze, és hagyd felfutni. Közben a maradék tejet is melegítsd langyosra. A lisztet keverd el a...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA füstölt szalonnát felkockázzuk és zsírjára sütjük egy akkora lábosban, melybe a ragu is bele fog majd férni; majd a szalonnákat kihalásszuk és félretesszük. A marhanyakat közep...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű