menu

Családireceptkönyv.hu

Sonkás-sajtos tekercs


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 20 db
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- 50 dkg finomliszt,
- 5 dkg rétes liszt,
- kb. 3 dl tejföl,
- 0,5 dl tej,
- 0,5 dl olaj,
- 1 tojás,
- 5-6 g szárított élesztő,
- csipet cukor,
- csapott teáskanál só,
A töltelékhez:
- 15 dkg sonka,
- 10 dkg virsli,
- 2 db lila hagyma,
- fél fej fokhagyma,
- 0,5 dl olaj,
- 5 dkg vaj (vagy margarin),
- 20 dkg trappista sajt,
- őrölt bors,
-esetleg só ízlés szerint,
- + a tetejére a kenéshez 1 tojás felverve, szezámmag, lenmag,

Elkészítés:


Az átszitált liszthez hozzáadom a réteslisztet, cukrot, sót, szárított élesztőt és összekeverem.
A tejet és tejfölt meglangyosítom, hozzáadom a liszthez, valamint az olajat és tojást is, és összegyúrom, dagasztom. Picit lehet ragacsos, lágy a tészta, de ha nagyon lágy, adjunk még hozzá pici lisztet, vagy ha keménynek érezzük, dagasszunk még hozzá kis tejfölt. Letakarva duplájára kelesztem.
Amíg a tészta kel, előkészítem a töltelék hozzávalóit:
A sonkát és virslit apró kockákra vágom, kevés olajon megsütöm (nem pirosra, mert még úgyis sülni fog a tésztában is!), közben ízlés szerint borsozom, és ha kell sózom is..
A megsütött sonkás-virslis keveréket kiveszem a serpenyőből egy tálkába és a visszamaradt olajban/zsiradékban megolvasztom a vajat (vagy a margarint), belereszelem a fokhagymát.
A lila hagymát vékonyra szeletelem, lereszelem a trappista sajtot.
Ha megkelt a tészta, 2 részre osztom. Vékony téglalappá nyújtom az egyik tésztát, kb. 3-4 mm vastagra, megkenem a vajas fokhagymával, megszórom sonkával, lila hagymával, majd reszelt sajttal és szorosan összetekerem (mint a piskótatekercset). Ugyanígy járok el a másik tésztával is.
A hosszú tekercseket trapéz alakúra vágom (ahogy lent a fázis képeken látható) és sütőpapíros vagy vajjal kikent/lisztezett tepsibe sorakoztatom.
A tetejét lekenem a felvert tojással, megszórom szezámmaggal,lenmaggal (esetleg reszelt sajtot is lehet a tetejére tenni, vagy köménymagot).
Előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréses programon sütöm kb. 15 percig. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)

Sonkás-sajtos tekercs

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Nehéz sós teasütemény
Nehéz sós teasütemény

Ez a recept egyszerűen mennyei! A kedvenc sós teasütemény receptem, a siker garantált! Nagyon dekoratív, ízében, színében változatos és rendkívül kellemes. Semmiképpen se hagyja ki...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Szilvia
Sós olajos kifli (felezős)
Sós olajos kifli (felezős)

A kimért liszthez hozzáadjuk a sót, majd jól elkeverjük, hogy a később belekerülő élesztő rendesen megkeljen. Hozzáadjuk a tejet, olajat és utoljára az előzetesen, cukros tejben...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Sajtos sonkás tekercs (Sóbors)
Sajtos sonkás tekercs (Sóbors)

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot, az élesztőt morzsoljuk bele, majd hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk egybe a sóval és borssal...

Elkészítési idő: 1 óra 25+35 per
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtosrúd
Sajtosrúd

Előző éjszaka már be lehet gyúrni és a hűtőbe tenni, ekkor nem kell, hogy langyosak legyenek a hozzávalók, csak ha aznap akarjuk sütni. A lisztet átszitáljuk, bele egy nagy tálba....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk