Kovászhoz:
• 10 dkg liszt
• 0,8 dl langyos tej
• 1,5 dkg élesztő
• csipet aszkorbinsav
Tészta:
• 25 dkg liszt
• 1,6 dl tej
• 4 dkg cukor
• vanillin aroma
• csipet só
• 4 dkg olvasztott vaj
• 2 dkg mosott mazsola
• 1 tojás a kenéshez
Kovász:
Egy mély gyúrótálban dolgozzunk össze 10 dg lisztet 0,8 dl langyos tejjel, 1,5 dg elmorzsolt élesztõvel, egy csipet aszkorbinsavval, és letakarva tegyük meleg helyre.
A Kalács:
Amikor a kovász teljesen megkelt, adjunk hozzá 25 dg lisztet, 1,6 dl langyos tejet, 4 dkg cukrot, vanillin aromát, egy csipet sót, és dagasszuk a lágy tésztát kb. 15 percig, amíg hólyagos lesz. Ha mixert használunk, akkor kevesebb idõ is elegendõ. A végén tegyünk bele 2 dkg megmosott mazsolát, és vékony sugárban hozzáadva dolgozzunk bele 4 dkg olvasztott vajat. Ezután lisztezzük ki a tál oldalát, és konyharuhával letakarva meleg helyen kelesszük a tésztát 1 órán át. Ha a tej már nem friss, akkor elõzõleg forraljuk fel, és langyosra hûlve használjuk, nehogy megsavanyodjon. Közben vastagon vajazzunk ki egy kisebb méretû, téglalap alakú tortasütõ formát. Amikor a tészta kb. háromszorosára kelt, gyúrjuk át a tálban, és borítsuk ki alaposan belisztezett deszkára. Az átgyúrt tésztából sodorjunk kétszer olyan hosszú rudat, mint a tortaforma, hajlítsuk ketté, majd az egyenletes vastagságú fél rudakat egymással keresztezve háromszor fonjuk egymásba. Utána az összecsavart tésztát helyezzük a kivajazott sütőformába és letakarva kelesszük még háromnegyed órán keresztül. Végül kenjük meg a tetejét 1 felvert tojással és erõsebb tûzön süssük 10 percig, hogy felhúzódjon, majd enyhe tûzön még kb. 25 percig, hogy teljesen átsüljön. A barnára pirult kalácsot azonnal vegyük ki a sütõformából és állítsuk rácsra, különben befülled. Legalább 10 percig ne nyissuk ki a sütõ ajtaját. Ha a kalács teteje túl gyorsan barnulna, takarjuk le alufóliával.
Simára dagasztani, meleg helyen keleszteni duplájára. Én a sütőben kelesztem 30 fokon, egy fóliával vagy fedővel kell letakarni, hogy ne száradjon ki a teteje. Ha megkelt jól átgyú...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz élesztőt a cukorral felfuttatóm.A többi hozzávalókat tálba rakom és a felfuttatót élesztővel lágyabb tésztát dagasztunk.Letakarva meleg helyen kelesztjük.Vagy csinálhatjuk kenyé...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűélesztőt cukros tejben feltuttatni majd mindent egybe gyurni keleszteni kiszaggatjuk pohárral és tojással megkenjük majd sattal megszórjuk előmelegített sütöben 200 fokon kb...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű2,5 dl vizhez adok annyi lisztet és 2 dkg élesztőt,hogy nokedli állagú tésztát kapjak.Ezt este készitem el mint az öregeink.Jó hólyagosra keverem.Liszttel a tetejét megszórom,hogy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű