Már sokszor készítettem piskótát mákliszttel, mert nagyon jó állagú és finom tészta lesz belőle. Igazi mák rajongó lévén gondoltam, most összepárosítom valami citromos savanykás ízzel, amit egy könnyed kókuszhabbal fogok megkoronázni. ;)
Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojás
4 púpos ek mákliszt
4 ek xilit
1 ek víz
1 púpos kk szódabikarbóna
pár csepp almaecet vagy citromlé
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a xilittel és a vízzel. A liszthez adjuk a szódabikarbónát, amire pár csepp almaecetet teszünk és a sárgájához keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük és két részletben a sárgájához keverjük. Egy 23 cm-es tortaformába tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük.
Citromkrémhez:
2 tojás
2 citrom leve
2 ek porrá őrölt xilit
1 ek tápióka liszt vagy nyílgyökérliszt
2 ek kókuszzsír
A kókuszzsír kivételével összekeverjük a hozzávalókat és vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett besűrítjük (forrjon a víz amikor fölé rakjuk a krém hozzávalóit és akkor gyorsan 5-7 perc alatt besűrűsödik).
Még melegen keverjük el benne a kókuszsírt és hagyjuk teljesen kihűlni.
Kókuszos krém:
1 dl cocomas (nekem ennyi volt itthon, de lehet többet is használni)
1 ek porrá őrölt xilit
pár csepp citromlé vagy egy kevés reszelt citromhéj
A cocomast fél órával a felhasználás előtt mélyhűtőbe tesszük majd kivéve kemény habbá verjük és belekeverjük a többi hozzávalót.
Összeállítás: A kihűlt tésztára kenjük a citromkrémet majd a kókuszkrémet és legalább fél órára hűtőbe tesszük fogyasztás előtt.
Konzerv gombát használtam, de lehet frissből is:) kb 1 órára beáztattam vízbe a gombát, a vöröshagymát és a fokhagymát olajon pároltam, majd az egészet leturmixoltam a gombával, fű...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKimerem a liszteket es egy talban osszekavarom. Hozza adom a búzacsírát is. A kenyersutogepben, eloszor beleontom a langyos vizet,az olajat, es a citrom levet. Utana teszem a ta...
Elkészítési idő: 3 ora Nehézség: KönnyűA vaníliát a citromhéjjal és a tejjel felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről és fedő alatt 10 percig pihentetjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a kristálycukorral, apránként hozzász...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tálba mért kétféle liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és a vízzel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk. Belevegyítjük a sót, a joghurtot, az olajat, é...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű