Tésztához:
60 dkg liszt, 300ml langyos víz, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 6 dkg olvasztott rama
Töltelék:
10 szelet paprikás szalámi vagy kolbász, 10 szelet sajt, trappista, vagy edami (kb 35 dkg én nem spóroltam vele), 10 szelet sonka
Főzéshez:
1 liter víz, 40g szódabikarbóna
100 ml langyos vízbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk. Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, olvasztott ramat, a felfuttatott élesztőt és a többi vizet, jól összegyúrjuk bedagasszuk. Konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesszük.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és 10 egyenlő részre osztjuk.
Egyesével kinyújtjuk őket 15*10 cm-es téglalapra,
majd közepére tesszük a kolbászt, sajtot, sonkát. Ebben a sorrendben, így a kolbász fog majd a tetejére kerülni.
A tészta hosszabbik széleit ráhajtjuk a töltelékre,
majd a széleit is ráhajtjuk, hogy fedjék egymást.
Elkészítjük az összes batyut.
Ezután a vizet feltesszük forrni, majd ha forr húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a szódabikarbónát. Vigyázzunk nehogy kifusson. Tegyük vissza a tűzre, várjuk meg míg újra forr a víz majd egyesével beletesszük a batyukat. Ami eddig felül volt tehát a teteje azt a felét tegyük először a vízbe. 20-30 másodperc elteltével megfordítjuk és ismét várunk vele 20-30 másodpercet.
Sütőpapírral bélelt tepsire szedjük. (Érdemes szilikonos sütőpapírt használni, arra nem ragad rá) Szórjuk meg szezámmaggal.
Éles késsel kb 2 cm mélyen X alakban bevágjuk a tetejét.
200 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 percig sütjük.
Összegyúrjuk a hozzávalókat, és addig pihentetjük, míg elkészítjük a csokikrémet (ami mellesleg magában is nagyon finom csemege :D). Csiga összeállítása: 2 szilikonos zsírpapír...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KözepesA lisztet és a vajat 90:10 százalékban elosztom. A vaj 90%-át összegyúrom a liszt 10 %-val, téglalap alakúra formázom, és beteszem a hűtőbe. Az élesztőt feloldom a langyos cukros t...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes: Az élesztőt futtasd fel egy kevés tejjel és cukorral. A többi hozzávalót a tej kivételével tedd egy tálba. Ha az élesztő felfutott add a többi hozzávalóhoz, a tejet viszont cs...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tejet és a vizet meglangyosítom. Beleteszem a cukrot, a sót, az olajat, a felvert tojást. Beleteszek 2 bögre lisztet, az élesztőt és összekavarom. Hagyom 10 percig állni. Foko...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű