A paradicsomos alaphoz
1 db vöröshagyma, kevés olaj, fokhagyma, 500ml sűrített paradicsom, bors, oregano, bazsalikom
A húsgolyóhoz
1 db zsemle (szikkadt) 500g darálthús, 1 fej vöröshagyma, fokhagyma, feketebors (őrölt), oregánó (friss, vagy szárított), 1 db tojás
Egy alacsony falú edényben olajat hevítünk, és ebben megfuttatjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, majd ízesítjük sóval, cukorral, fűszerezzük őrölt fekete borssal, majorannával, oregánóval. Fedő alatt kis lángon főzzük, amíg összeállítjuk a húsgombócot. Először a zsömlét áztassuk be 10 percre, majd a húst, a zsömlét, tojást, fűszereket, zúzott fokhagymát, finomra vágott vöröshagymát, egy keverőtálba tesszük. Összekeverjük a hozzávalókat, majd kézzel legalább 5 percig „dagasztjuk” hogy a hús kis fehérjeszálai összeáljanak. (Legjobb ha az elkészült massza, egy éjszakát pihen, tehát előző nap összeállítva a legjobb.) Vizes kézzel kb. 4-5 cm-es gombócokat formázunk, majd kevés olajban elősütjük. A gombócokat óvatosan a paradicsommártásba tesszük. 45 percig lassan, kis lángon főzzük, az elpárolgott folyadékot vízzel vagy alaplével pótoljuk. Ha a gombócok elkészültek főtt spagetti tésztával tálaljuk. Én összekevertem egy jénaiban, a gombócokat viszont a tejerére rakosgattam.
A hozzávalókat összeállítjuk, fél cm vastagra kinyújtjuk. Nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk – a közepét egy kisebb szaggatóval kiszúrjuk. Forró olajban kisütjük, porcukorral...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zabpelyhet apróra daráljuk, majd hozzá adjuk a zabkorpát és a sütőport. A sovány túrót villával áttörjük és összekeverjük a tojással, majd a száraz alapanyagokhoz adjuk és jól ös...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet, a tojást és a sót összeturmixoljuk. A 25 g útifűmaghéjra ráöntjük a tojásos tejet, majd nagyon gyors 5 másodperces mozdulattal összekeverjük villával és azonnal kiöntjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSós vízben a tésztát kifőzzük és lecsepegtetjük. A zsemlemorzsát olajon megpirítjuk ugyanúgy, mintha szilvás gombócot készítenénk. Erre szedjük a tésztát és jól összeforgatjuk....
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyű