2 ostyalap, 22X8 cm-es (vagy a klasszikus, keskenyebb hosszúkás téglalapból: 3 ostyalap)
4 tojás
20 dkg porcukor
5 dkg kakaó
20 dkg vaj
20 dkg durvára aprított háztartási keksz
15 dkg durvára vágott dió
10 dkg mazsola
1 ek. vaníliakivonat / 2 cs. vaniliáscukor
2 ek rum/2 kk rumaroma
10 dkg kandírozott narancshéj/ 2 narancs reszelt héja
A tojásokat, porcukrot és a kakaót elkevertem és egy porcelántálban, gőz fölött kb. 10 percig kevergettem. (Így a tojás átmelegszik annyira, hogy hűtőben pár napig simán tárolható legyen a süti.)
A diót és a kekszet késes robotgépben aprítottam fel, (de megteszi egy nyújtófa is), belekevertem a langyos kakaós keverékbe, hozzáadtam a kockára vágott vajat is, majd a többi összetevőt. ( Fél centinél vastagabb dió- és kekszdarabok ne legyenek a kevercsben, mert akkor nehézkes egyenletesen elsimítani az ostyán.)
Hagytam kihűlni.
Ezután jön a süti egyetlen óvatosságot igénylő része, az ostyalap puhítása: ezt két nedves konyharuha között kell elvégezni: vagy nagyon kicsavarunk két vizes konyharuhát, vagy ami még jobb, bespricceljük a vasaláshoz és/vagy a virágokhoz használt permetezőflakonnal, közéjük rakjuk az ostyalapot és 10-15 percig állni hagyjuk, majd töltjük, ezalatt megpuhul a másik lap is. Nézegetni kell közben, és amikor az ostyalap már nem törik, hanem mindenütt egyenletesen hajlítható jöhet a töltelék. Ha netán nem volt elég vizes a ruhánk, előfordulhat hogy a lap "hozzászívódik" a konyharuhához, nem tragédia, kis vizet kell spriccelni a konyharuhára, és máris elválik az ostyától.
A két részre osztott kakaós keveréket egyenletesen elosztottam az ostyalapon, a leendő külső szélén egy centi sávot hagyva, és a hosszabbik oldala felől óvatosan, egyenletesen feltekertem. Az enyhén nedves ostyalap miatt száraz, meleg helyen kell kb. egy órát szikkasztani a sütit, azután mehet is a hűtőbe, 1-2 óra után tökéletesen vágható.
A töltelékhez az almát megtisztítjuk, lereszeljük, a vajon megpároljuk, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, citrom levét és reszelt héját. Kihűtjük. Kenyérsütőgépben dagasztjuk a tésztá...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKakaós laphoz a tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habnak verem pici sóval. A sárgáját a cukorral, az olajjal és a vízzel kihabosítom, majd hozzászitálom a lisztet, kakaópo...
Elkészítési idő: 1 ora Nehézség: Könnyű1-LINZER ALAP: A margarint, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverem, hozzákeverem a tojást, majd hozzáadom a sütőporral, sóval elkevert lisztet. Szép sima tésztát készíte...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját a cukrokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, az étolajat és a sütőporral elkevert lisztet is. Végezetül a keményre vert tojásh...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű